Greška

Došlo je do greške.

Očekuje se pad cena grafičkih karti tokom jula

30.06.2018 12:13 | 10 Hardver
Očekuje se pad cena grafičkih karti tokom jula


Tokom proteklih godinu dana, potražnja za grafičkim kartama od strane rudara kriptovaluta je bila ogromna, što je dovodilo do nestašice GPU-ova za potrošače ali i povećanje njihovih cena do ekstremnih nivoa. Tokom ovog perioda, proizvođači nisu mogli da proizvedu dovoljnu količinu grafičkih karti, što je prouzrokovalo probleme sa zalihama kako u GPU sferi, tako i u drugim sektorima.

Međutim, početkom 2018. godine, vrednost kriptovaluta je poprilično počela da opada, čime je i rudarenje kriptovaluta postalo da bude manje profitabilno. Ovakve promene sada dovode do komešanja i na GPU tržištu. Prema nedavnim navodima, Nvidia je proizvela prvelike količine grafičkih karti iz GTX 10 serije, koje su trenutno na zalihama i koje usporavaju objavu naredne generacije GPU hardvera.

Pogledajte još: GeForce GTX 1180 odložen jer na tržištu ima previše aktuelnih GPU-ova?


Ovakav razvoj stvari stavlja kompaniju Nvidia u nezgodan položaj, jer PC gejmeri nisu voljni da investiraju u GTX 10 seriju grafičkih karti kada je nova serija na putu i toliko blizu potencijalne objave.

DigiTimes izveštava da, prema navodima njihovih izvora iz lanaca snabdevanja, se očekuje prosečan pad cena grafičkih karti od oko 20 procenata tokom narednog meseca. Ovo bi kompaniji Nvidia trebalo da bude dovoljno da se otarasi prekomerno proizvedenih GPU modela iz GTX 10 serije, pre objave GTX 11/20 serije.

Izvor: Ovewrclock3d

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |

Na Benchmark forumu uvek možete pratiti kvalitetne aktuelne diskusije iz IT industrije 

perafilozof Član postova: 2102
Hahhaahahhaahah, pročitao sam ovaj post, ali mislim da mi je sada ispran mozak. Pitam se na šta sam "programiran". Ahahahaahaah.
ericm Član postova: 3013
e leba ti...
Vlada Jekic Neregistrovan korisnik
Moglo se naci povoljno. Nekoliko puta sam se predomisljao kada sam naisao na neke founders edition za 600eura ASUS GTX1080Ti ali je 4K presudila. Znam da je to kao sa DX11 da prve karte su mrcvarile koje su podrzavale cak i druga generacija pa je bilo sve bolje. Tako je i ovde. Kada kazu dobra je i to je karta za 4K e ti onda racunas ne sledecu generaciju nego jos jednu, e ta vec moze da prodje. To bi bila sada ova recimo. Monitor sam platio 300e vise istu rezoluciju i istu velicinu ekrana, samo moj podrzava HDR i AH-IPS a ne TFT Panel. LG 32UD99 a sada ima da se nadje LG32UD59 za 450e, ja sam za 750e nasao najeftinije sto je moglo ovaj prvi. Kazu velika razlika, ne znam. Jedino sto znam da nisam mogao da kupim monitor bez 2160p. Od kada sam provalio da ce 4K biti naslednik 1080p znao sam da je to to. To je rezolucija prirodnog snimanja kamera 4K, cak ni dron mali ne zelim da kupim dok cena GoPro ne padne na 500e a da snima 4K 60fps. To je paket kao dron kamera, sadasnji GoPro Hero 6. Snimak kamere, 4K, sve treba da se optimizuje na 2160p i naredni skok da bude 8k 4320p. Zato nisam ni padao na 1440p.
Kontra Neregistrovan korisnik
Kukamo mi i sad, jer su cene jos uvek visoke zbog vas "rudara" ili ti lezilebovica... Kada smo trebali da ih kupujemo (dok su bile aktuelne) nismo mogli upravo zbog vas ajho ajho... A sada ne znam zasto neko misli da treba da kupujemo ove penzionerke(gtx10 i to jos po ovakvim cenama??? Ako su ih "nastampali", ima da ih prodavaju i po buvljacima... Cini mi se da je neko "pukao" u ovom "teskom" rudarskom poslu, pa je dosao ovde da se relaksira...
perafilozof Član postova: 2102
Igračkom. Tako može da se nazove. I to igračka koja nema svrhu. Takva najbrže dosadi.

OVERKILL's The Walking Dead PC sistemski zahtevi

Samsung počeo sa proizvodnjom preklopnih OLED panela

10203
10205
10206
10207
10208
10209