Greška

Došlo je do greške.

Nvidia želi da proizvodi čipove sa Intelom

24.03.2022 10:00 | 0 Hardver
Nvidia želi da proizvodi čipove sa Intelom

 

Pomalo neočekivana vest dolazi od izvršnog direktora kompanije Nvidia, Jensena Huanga, koji je naveo kako je ova kompanija zainteresovana da u proizvodnim procesima svojih čipova upotrebi i proizvodne pogone kompanije Intel.

Jensen Huang je prilikom konferencijskog razgovora sa novinarima rekao “Da, veoma smo zainteresovani da počnemo da koristimo proizvodne pogone kompanije Intel prilikom proizvodnje naših čipova. Međutim, to je izazov koji zahteva rešavanje problema sa lancem proizvodnje, pa takvi pregovori mogu trajati veoma dugo”.

Tokom prošle godine, kompanija Intel, koja je do tada proizvodila čipove po svom dizajnu, rešila je da proširi tržišni udeo začetkom proizvodnje čipova drugih kompanija. Tom prilikom, Intel je objavio kako je sklopio nekoliko velikih projekata u vrednosti od nekoliko milijardi dolara za izgradnju novih centara za proizvodnju čipova u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Nedugo nakon komentara izvršnog direktora kompanije Nvidia, deonice kompanije Intel porasle su za 2.5%. Čini se da investitori budnim okom prate izjave koje se tiču želja drugih kompanija da koriste Intelove proizvodne pogone. Podsetimo se da su prošle godine i kompanija Qualcomm i kompanija Amazon izjavile kako će biti korisnici Intelovih pogona.

 

Pogledajte još: NVIDIA predstavila nove RTX grafičke procesore za profesionalce, Omniverse dobio nadogradnjuSa druge strane, izvršni direktor kompanije Intel, Pat Gelsinger, izjavio je za Reuters kako su čelnici njegove kompanije “Veoma srećni zbog sve većeg interesovanja drugih kompanija za korišćenje njihovih proizvodnih pogona”. Takođe, potvrdio je da su razgovori sa kompanijom Nvidia u toku, ali i da “Još uvek ne postoje jasni planovi i rokovi”.

A zašto je ovo toliko zanimljivo? Svi koji su malo više upućeni u dešavanja na svetskoj tehnološkoj sceni znaju za kompaniju TSMC, tj. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. koja trenutno proizvodi najveći deo čipova za Nvidia-u, a delimična ili potpuna saradnja sa Intelom donela bi velika iznenađenja i promene.

Sa političke strane, Tajvan se nalazi u nepovoljnoj poziciji i svima su jasne tendencije Kine prema ovoj zemlji u kojoj se nalazi gro svetske proizvodnje čipova. Možda su ovo prvi znaci nastojanja za izmeštanjem proizvodnje van Tajvana, a sa ciljem decentralizacije proizvodnje čipova. Za sada, to nam nije poznato, ali tendencije se polako pomaljaju, pa će biti veoma zanimljivo posmatrati dalji razvoj situacije.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Konačno: Variable Refresh Rate dolazi na Playstation 5

Instagram najzad vraća hronološki feed, korisnici dobili šta su tražili

10203
10205
10206
10207
10208
10209