Greška

Došlo je do greške.

Nvidia lansirala Hopper H100, najbrži AI i računarski akcelerator

23.03.2022 09:15 | 0 Hardver
Nvidia lansirala Hopper H100, najbrži AI i računarski akcelerator

 

Svi znaju da je Nvidia najveći proizvođač diskretnih grafičkih procesora i kartica za svakodnevnu upotrebu. Međutim, ono što nije opšte poznato jeste da najveći deo prihoda ove kompanije dolazi od upotrebe svojih kapaciteta za proizvodnju grafičkih čipova za paralelne računarske akceleratore. Sada, ova kompanija predstavila je najnovije profesionalno rešenje za računarske i data centre.

Najnovije obaveštenje koje je ova kompanija napravila na GTC-u donosi vesti o svom novom grafičkom procesoru namenjenom za profesionalnu upotrebu u računarskim centrima – H100 Hopper. Prema ranijim navodima, poznato je da je ovaj procesor baziran na Hopper arhitekturi, a i veoma je bitan za dalji razvoj veštačke inteligencije.

 

hoppermala.jpgNovi Nvidia H100 napravljen je u TSMC 4N procesu i sastoji se od nekih 80 milijardi tranzistora. Na primer, RTX 3090 grafička karta ima 28.3 milijarde tranzistora, dok GA100 grafički procesor ima 54 milijarde tranzistora.

Dakle, ovo rešenje obećava ogroman skok u performansama. Kako Nvidia tvrdi, H100 čipset trebalo bi da prikaže trideset puta bolje performanse od prethodne generacije ovakvih grafičkih procesora, piše Hot Hardware.

Prelazak na HBM3 memoriju unapređuje i stepen transfera podataka po pinu procesora sa 2.43Gbps na 4.8Gbps. Ovo iznenađuje jer je postavka memorije ostala nepromenjena – pet aktivnih memorijskih segmenata za ukupnih 80GB memorije po grafičkom procesoru, uz ukupan bandwidth od 3TB/sec.

 

H100.jpgKompanija Nvidia takođe je naglasila kako novi grafički procesor baziran na Hopper arhitekturi donosi i novi set operativnih instrukcija pod nazivom “DPX”. Ove instrukcije fokusiraju se na ubrzavanje dinamičkog programiranja, a Nvidia tvrdi da ovaj kod uspeva da omogući ubrzanja do 40x u odnosu na tridesetdvojezgarne Ice Lake Xeon procesore.

Još jedna bitna informacija koju je Nvidia prezentovala jeste kompatibilinost H100 grafičkih procesora sa “svim tipovima date centara” jer će H100 biti isporučen u različitim varijantama, od specijalizovanih PCIe kartica do prekonfigurisanih superračunara sa 256 H100 jedinica.

 

H1002.jpgOsnovni tip biće SXM verzija H100, dok će kao PCIe karta biti isporučen kao CNX “Converged Accelerator”. Suštinski, ova kartica imaće H100 čip uz Nvidia ConnectX-7 “Infiniband” adapter sa dva porta. Grafički procesor će se povezivati sa NIC putem PCIe 5, dok će se NIC povezivati putem PCIe 4 konekcije.

Na kraju, tu je i novi DGX sistem pod nazivom DGX H100. Ovo je čevrta generacija superračunarskog modula od strane kompanije Nvidia i veoma je slična prethodnoj generaciji DGX A100. U suštini, osam A100 grafička procesora zamenjena su sa osam SXM H100 akceleratora za ukupno 32 petaFLOPS-a.

 

H100grafikon.jpgNa kraju, vredi reći da će ovi proizvodi teško biti dostupni i da su najverovatnije namenjeni državnim organizacijama i istraživačkim projektima. Zato, kompanija Nvidia nije predstavila cene za H100 grafičke procesore, ali se zna da će biti dostupni u trećem kvartalu tekuće godine.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Flegšip u malom formatu: Samsung Galaxy S22

Stiže i prvi električni Maserati – Grecale Folgore

10203
10205
10206
10207
10208
10209