Greška

Došlo je do greške.

NVIDIA Instant NeRF tehnologija pretvara 2D fotografije u 3D scene u roku od nekoliko sekundi

26.03.2022 18:00 | 0 Software/Web
NVIDIA Instant NeRF tehnologija pretvara 2D fotografije u 3D scene u roku od nekoliko sekundi

 

Kompanija NVIDIA je razvila novi pristup inverznom renderovanju kako bi obučila AI algoritme i razvila 3D scenu od 2D fotografija snimljenih pod različitim uglovima za samo nekoliko sekundi. Ovaj metod spaja obuku neuronske mreže i brzo renderovanje, i jedan je od prvih modela te vrste koji to radi.

Kompanija je primenila ovaj pristup na relativno noviju tehnologiju poznatu kao polja neuronskog zračenja (NeRF) i proizvela je „najbržu NeRF tehniku do sada“, Instant NeRF, koja je sposobna da postigne preko 1.000x ubrzanja u određenim slučajevima. Ovom modelu su potrebne sekunde da se primeni na nekoliko desetina fotografija zajedno sa metapodacima o uglovima kamere, a zatim može da prikaže rezultujuću 3D scenu u roku od „desetina milisekundi“.

Potpredsednik za grafička istraživanja u NVIDIA, David Luebke je izjavio:


    "Ako su tradicionalne 3D reprezentacije poput poligonalnih mreža srodne vektorskim slikama, NeRF-ovi su poput bitmap slika: gusto hvataju način na koji svetlost zrači iz objekta ili unutar scene. U tom smislu, Instant NeRF bi mogao biti važan za 3D kao što su digitalne kamere i JPEG kompresija bile važne za 2D fotografiju — značajno povećavajući brzinu, lakoću i doseg 3D snimanja i deljenja."

 Kompanija kaže da bi Instant NeRF mogao da se koristi za razvoj avatara ili pejzaža u virtuelnim svetovima, prikazivanje učesnika video konferencije i njihovog okruženja u 3D, ili za rekonstrukciju scena za 3D digitalne mape.

 

Pogledajte još: Nvidia želi da proizvodi čipove sa IntelomPutem Instant NeRF-a, NVIDIA je uspela da ponovo napravi fotografiju Endija Vorhola koji pravi trenutnu fotografiju, pretvarajući je u 3D scenu kako bi odala počast ranim danima Polaroid slika, navodi Neowin.

Govoreći o novoj tehnici, kompanija je navela:    "Iako je procena dubine i izgleda objekta na osnovu delimičnog pogleda prirodna veština za ljude, to je zahtevan zadatak za veštačku inteligenciju.

    Pravljenje 3D scene tradicionalnim metodama traje satima ili duže, u zavisnosti od složenosti i rezolucije vizuelizacije. Unošenje veštačke inteligencije u sliku ubrzava stvari. Rani NeRF modeli su prikazivali oštre scene bez artefakata za nekoliko minuta, ali su i dalje bili potrebni sati za obuku.

    Instant NeRF, međutim, skraćuje vreme renderovanja za nekoliko redova veličine. Oslanja se na tehniku koju je razvila NVIDIA pod nazivom kodiranje heš mreže u više rezolucija, koja je optimizovana za efikasan rad na NVIDIA GPU-ovima. Koristeći novu metodu kodiranja ulaza, istraživači mogu postići visokokvalitetne rezultate koristeći sićušnu neuronsku mrežu koja brzo radi."

Ovaj model je proizveden korišćenjem NVIDIA CUDA alata i biblioteke Tini CUDA Neural Networks. Budući da je u pitanju lagana neuronska mreža, može se obučiti i pokrenuti na jednom NVIDIA GPU-u, sa poboljšanim performansama na Tensor jezgrima.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

OnePlus Watch 2 i OnePlus Band 2 bi uskoro mogli biti ozvaničeni

Razer Blade 15 Advanced – totalno gejmerski laptop!

10504
10505
10506
10507
10508
10509