Greška

Došlo je do greške.

Nvidia GPU ubrzava ARM servere

19.11.2019 15:08 | 0 Hardver
Nvidia GPU ubrzava ARM servere

 

Nvidia će na ovogodišnjoj High Performance Computing (HPC 2019) konferenciji lansirati referentnu platformu za ARM servere kao alternativu standardnim x86 server rešenjima. U tom nastojanju i radi podizanja sveukupnih performansi ovakvih rešenja, biće lansiran CUDA-X adaptirani softver za ARM platformu.

Iako je ARM server rešenja gotovo nemoguće pronaći na regularnom tržištu, postoje kupci sa specijalnim zahtevima u pogledu poslova sa visokim prioritetima po pitanju brzine proračuna, čiji se super računari delimično baziraju na ARM mikroarhitekturi.

Najnoviji je primer Fujitsu-a koji je zajedno sa kompanijom Cray, napravio superkompjuter za “exascale” eru baziran upravo na ARM procesorima. Dotični prototip sa A64X arhitekturom je izbio na prvo mesto Green 500 liste, dok 8 drugih od ukupno prvih 10 plasiranih sistema na ovoj tabeli, koriste Nvidia GPU akceleraciju. Evropski program je takođe, delom baziran na ARM tehnologiji.

Nvidia je u razvoju superkompjutera dobila partnersku pomoć od najvećih ARM proizvođača poput: Ampere, Fujitsu i Marvell-a, a što će svakako imati pozitivan efekat na razvoj ARM platforme potpomognute GPU akceleracijom. CUDA X je sledeći korak u razvoju razvoju dotičnog rešenja, praktično “kockica” koja je nedostajala.

 

Pogledajte još: Microsoft priprema x86-64 emulaciju za ARM procesore

Nvidia želi da afirmiše i novo, brže rešenje kada je u pitanju manipulacija ulazno/izlaznim podacima. Zbog toga se zalaže da posao oko I/O operacija preuzme GPU umesto dosadašnjih rešenja gde je dominantnu ulogu imao CPU. Koliko je efikasan GPU u ovoj vrsti poslova pokazuju i preliminarna merenja u kojima je došlo do povećanja transfera podataka za čak 20x, obzirom da je u potpunosti eliminisano usko grlo u prebacivanju potrebnih podataka.  

Najnoviji element HPC rešenja su GPU Direct Storage rešenja koja u potpunosti zaobilaze centralni procesor prilikom pristupa podacima koji se čuvaju na diskovima. Naravno, sve spomenuto je još uvek u beta fazi i prvi konkretni proizvodi bi trebali da se pojave tokom iduće godine. Nividia ovako nešto neće moći da izgura bez pomoći najjačih partnera u ovom delu industrije, kao što su: DataDirect Networks, IBM i Mellanox, koji će dati na težini i značaju novih rešenja.

Izvor: Nvidia


Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Gde zapravo leži poslednji atom snage Intel procesora?

Kako će izgledati Playstation 5 kontroler?

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209