Greška

Došlo je do greške.

Nuklearna fuzija sa pištoljem koji ispaljuje projektil brzinom od 25.000 km na sat

10.11.2022 16:20 | 0 Biznis IT
Nuklearna fuzija sa pištoljem koji ispaljuje projektil brzinom od 25.000 km na sat

First Light Fusion je startap iz Ujedinjenog Kraljevstva koji razvija svoj prototip specifičnog imena BFG (Bug Friendly Gun), kako bi postigao nuklearnu fuziju bez oslanjanja na lasere i moćne magnete. Ova kompanija je čak sprovela i test-pucanj na Oksfordu, u nadi da će otključati potencijal nuklearne fuzije koji bi mogao da se koristi kao alternativni metod za proizvodnje energije na kojoj se bazira naše Sunce.

Fuzija jezgara

Fuzija atomskih jezgara je isti proces od kojeg naše Sunce dobija svoju energiju, a naučnici decenijama pokušavaju da iskoriste ovu metodu. Kompanije kao što je Commonvealth Fusion Sistems (CFS) koje finansira Bil Gejts prave veliki napredak u tokamak tehnologiji nuklearne fuzije, a metoda bi, u teoriji, mogla da proizvede praktično neograničenu energiju bez ikakvog zagađenja.

Međutim, vesti o novim otkrićima uvek su ublažene činjenicom da je komercijalno održiva nuklearna fuzija još uvek daleko, jer još uvek postoje neke velike prepreke koje treba prevazići. Jedna od ovih prepreka je upotreba neverovatno moćnih magneta koji služe za kontrolu vrele plazme potrebne za proces nuklearne fuzije. Nasuprot njima, pristup koji koristi First Light Fusion uopšte ne zahteva magnete.

BFG5.jpg

BFG, izvor: First Light Fusion

BFG kompanije First Light Fusion je masivni čelični pištolj vredan 1,1 milion funti koji ispaljuje klip velike brzine sa 3 kg baruta. Klip kompresuje gasoviti vodonik u pištolju pre nego što uđe u konusni segment koji sabija gas i gura ga kroz sićušnu rupu. Klip zatim razbija metalnu zaptivku, ispaljujući projektil brzinom od 6,9 km u sekundi (24.840 km na sat) u vakuumsku komoru, gde on treba da udari u kuglicu goriva nuklearne fuzije koja je u padu. Ovaj proces je inspirisan najbržom životinjom na svetu, pištolj škampima i trenutno stvara uslove potrebne da se odigra fuzija (spajanje jezgara).

Inercijska fuzija naspram magnetne fuzije

First Light Fusion svoj pristup naziva inercijskom fuzijom. Kompanija tvrdi da je bliža postizanju neto proizvodnje energije – to je proizvodnja više energije nego što je potrebno za pokretanje potrebne mašinerije koja obavlja fuziju. Ova kompanija je u aprilu objavila da je postigla fuziju, navodeći da je postigla revolucionarni korak koji omogućava postizanje fuzije „brže i jeftinije od tradicionalnih pristupa“.

„Neto dobit u energiji je demonstrirana inercijskom fuzijom, ali je umesto lasera proces bio podzemni test oružja“, rekao je izvršni direktor Nik Hoker. „Dakle, sada postoji empirijski dokaz da možete postići visoki dobitak energije inercijskom fuzijom." Hoker, međutim, dodaje da rad First Light Fusion-a ne bi bio moguć́ bez kolektivnog znanja stečenog iz rada industrije sa tokamak tehnologijom. Ipak, on veruje da inercijska fuzija „zaobilazi“ izazove sa kojima se suočavaju kompanije koje razvijaju tokamak reaktore.

Upoređujući tokamak reaktore sa inercijskom fuzijom, Hoker je dodao da je "magnetna fuzija poput peći. To je uvek vreli proces jer čestice kruže oko krofne. Dok je inercijska fuzija više kao motor sa unutrašnjim sagorevanjem.“

Prvi reaktori za desetak godina

CEO ove kompanije veruje da bi First Light Fusion mogao komercijalno proizvoditi energiju u nekom trenutku tokom 2030-ih, što je u skladu sa predviđanjima mnogih kompanija za tokamak reaktore koje razvijaju tehnologiju magnetne fuzije. Kompanija trenutno razvija svoju sledeću mašinu, nazvanu M3, koja će koristiti električnu struju da bi povećala brzinu projektila na 20 km u sekundi (72.000 km/h), i dostigla snagu od 1 milijarde sila gravitacije.

Ovo su telefoni koji menjaju boje

Kriptoverza – ptičica izašla iz kaveza, a dogecoin poleteo

10604
10605
10606
10607
10608
10609