Novosti o Intel Banias i Dothian platformama

Intel je juče najavio pet novih čipsetova za Intel Banias platforme. Da napomenemo, radi se o čipsetovima namenjenim mobilnim računararima, pošto serija procesora sa Banias jezgrom nasleđuje sadašnje Pentium 4-M CPU-ove. Banias procesori će koristiti identičan Quad Pumped Bus kao i prethodna generacija procesora, a priča se i o pin-to-pin

Intel je juče najavio pet novih čipsetova za Intel Banias platforme. Da napomenemo, radi se o čipsetovima namenjenim mobilnim računararima, pošto serija procesora sa Banias jezgrom nasleđuje sadašnje Pentium 4-M CPU-ove. Banias procesori će koristiti identičan Quad Pumped Bus kao i prethodna generacija procesora, a priča se i o pin-to-pin kompatibilnosti novih i starih čipsetova. Najavljeni čipsetovi slede :

1. Mobilne platforme :
– i855PM, bivši Odem, sastoji se od Odem MCH i ICH4-M I/O kontrolera, podržavaće 400 MHz-ni QPB, AGP 2X/4X, i funkcije za kontrolu potrošnje kao što su Geyserville III, Deeper Sleep itd. Ovaj čipset će koristiti PC 1600 i PC 2100 DDR memorije.
– i855GM, bivša Montara-GM, je isti kao i855PM, samo što u sebi sadrži 32-bitno grafičko jezgro, sa Dynamic Video Memory tehnologijom, koju Intel naziva UMA (Unified Memory Architecture).
– i855GME, bivša Montara-GM+ – isti kao i855GM, samo je namenjen budućim Dothian platformama.
2. Prenosive platforme :
– i852GM, nekad poznat kao Montara-GML, sličan je kao i855GM, i podržavaće Celeron i Pentium 4-M procesore.
– i852GME, najunapređeniji čipset, imaće podršku za 533 MHz-ni FSB, Hyper Threading procesore itd, integrisanu grafiku itd.
Prva tri čipseta će se pojaviti početkom sledeće godine, dok ostala dva treba očekivati do kraja 2003., naravno, ako Intel ne promeni svoje planove.
Izvor : X-bit labs

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi