Novi VESA standardi postavljaju osnove za HDR na PC displejima

VESA organizacija za standardizaciju, objavila je otvoreni standard - DisplayHDR, koji postavlja osnove za HDR kvalitet na PC ekranima.

VESA organizacija za standardizaciju, objavila je otvoreni standard – DisplayHDR, koji postavlja osnove za HDR kvalitet na PC ekranima. Postoje tri nivoa, a svaki od njih je određen maksimalnim osvetljenjem.DisplayHDR 400 je više namenjem laptopovima, gde monior sa ovim specifikacijama mora da dostigne osvetljenje od 400 nita, nudi pravu 8-bitnu podršku za boje (97% BT.709 gamuta) i podršku za HDR10 format. DisplayHDR 600 zahteva osvetljenje od 600 nita, poboljšane nivoe crne boje i 99 procenata BT.709 preciznosti boja (plus 90 procenata DCI-P3). Najnapredniji monitori mogu da teže ka DisplayHDR 1000 standardu, koji zahteva bar 1000 nita osvetljenje i još dublje nivoe crne boje.Pomenute specifikacije su, za sada, limitirane samo na LCD monitore, uz nadu da će biti adaptirane za OLED i druge tehnologije. VESA obećava da ćemo prve DisplayHDR proizvode videti već tokom CES 2017 sajma u januaru.Izvor: Engadget

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi