Greška

Došlo je do greške.

Novi Intel Core 13. generacije u OC režimu troši 350W električne energije

19.08.2022 18:05 | 0 Hardver
Novi Intel Core 13. generacije u OC režimu troši 350W električne energije

Posotojeći Intel Core 12. generacije, poznat pod nazivom Alder Lake kao i njegov naslednik Intel Core 13. generacije Raptor Lake, imaju skoro identičnu arhitekturu koja kombinuje jezgra visokih performansi kao i ona štedljivija, energetski efikasnija. U tom pogledu su veoma slični i nema radikalnih promena u pogledu Gracemont arhitekture što potvrđuje i činjenica da će Intel Core modeli 13. generacije moći da se koriste na istim matičnim pločama kao i Alder Lake.Oba procesora se proizvode identičnim Intel 7 tehnološkim postupkom.

Mora nova ploča

Ako je suditi prema informacijama koje donosi ProHardware, Raptor Lake aka 13. generacija Intel Core procesora će imati specijalni fabrički podešen overkloking režim rada. Pored originalnih PL1 i PL2 energetskih limita potrošnje energije, novi Core i9 model će imati i dodatni “Power Limit” mod rada u kome će povlačiti čak 350 W električne energije. Međutim ima jedan uslov. Za aktiviranje ovog OC moda, moraćete da kupite novu matičnu ploču sa Intel 700 serijom čipseta i to verovatno najjaču verziju. Bez ikakve sumnje, ovako velika potrošnja postavlja veće zahteve u pogledu modula za napajanje na samoj ploči, i naročito zahteva u cilju boljeg hlađenja procesora tj najboljeg kulera koji će moći da se izbori sa velikom količinom toplotne energije. Sa druge strane Intel obećava dodatnih 15% dobitka u performansama.

Kod postojećih Alder Lake modela će ostati postojeći energetski limiti, obzirom da prilikom njihovog dizajniranja nije uzet u obzir ovako ekstremni režim potrošnje, pa bi i dobici u performansama bili mali čime bi čitava stvar izgubila bilo kakav smisao.

Zbog toga su proizvođači ploča svoje “udarne” modele opremili kompleksnim modulima za napajanje procesora (VRM), pogotovu najjače verzije, tako da potrošnja od par stotina vati (W) prilikom opterećenja, ne bi trebalo da predstavlja problem za  većinu novih Z790 matičnih ploča. Jedino je pitanje koliko će ovakve ploče koštati i imali potrebe da se cedi “suva drenovnina” iz Intel procesora.

Toplotni talas u Kini zatvara Tesla, Intel i Toyota fabrike

Google ulaže ogroman novac u crypto kompanije

10203
10205
10206
10207
10208
10209