Greška

Došlo je do greške.

Novi CEO kompanije Sony planira distanciranje od poslovanja sa gedžetima

21.05.2018 12:31 | 0 Biznis IT
Novi CEO kompanije Sony planira distanciranje od poslovanja sa gedžetima


Keničiro Jošida, koji je u aprilu došao na funkciju izvršnog direktora, u utorak će predstaviti trogodišnji plan koji će obuhvatiti sve veće oslanjanje kompanije Sony na prihode od pretplate na igre i zabavu. Ova tranzicija se već dešava: iako je kompanija prodala manje hardverskih proizvoda kao što su televizori, digitalni fotoaparati, pametni telefoni i PlayStation konzole do marta ove godine, kompanija je uspela da objavi rekordan operativni profit.

"Jošida jasno šalje signal da su bitni prihodi od sadržaja, softvera, usluga i segmenta pretplate", ističe David Dai, analitičar Sanford C. Bernstein & Co. kompanije. "To je ono što će voditi i održati rast kompanije".

Veliko pitanje jeste da li bi Jošida mogao da napravi jasan i ubedljiv plan za rast onlajn sadržaja, prihod od pretplate i licenciranja intelektualne svojine. PlayStation 4 gejming konzola se približava kraju svog životnog ciklusa, a divizija sa filmovima je nestabilna i gravitira između bioskopskih hitova i promašaja.

Još jedna ključna oblast za kompaniju jeste poslovanje sa poluprovodnicima, koje obezbeđuje čipove mobilnih kamera za iPhone i druge mobilne telefone. Operativna dobit za ovaj segment poslovanja se smanjila za 39 odsto u tekućoj fiskalnoj godini, delimično zbog jednokratnih troškova, ali i zbog usporavanja globalne potražnje za pametnim telefonima.

Izvan segmenta igara i čipova, koji su zajedno tokom prošle godine ostvarili skoro polovinu zarade, Jošida će verovatno govoriti o rastućem značaju intelektualne svojine i licenciranju patenata.

Izvor: Bloomberg

Komentari

0 Dodaj komentar

NZXT predstavio H700i Ninja Edition kućište

Šta nas sve očekuje tokom predstojeće E3 gejming konferencije?

10604
10605
10606
10607
10608
10609