Greška

Došlo je do greške.

Novi ARM procesori stižu sa boljom AI podrškom

29.05.2017 19:27 | 0 Mobile
Novi ARM procesori stižu sa boljom AI podrškom

Veštačka inteligencija (AI) je jedan od najvećih trendova u mobilnoj industriji ove godine, te stoga ne čudi što je ARM svoje nove čipove kreirao upravo sa ovim na umu.

Za Cortex-A75 CPU ARM tvrdi da može da donese performanse na nivou laptopa, bez trošenja mnogo više energije u poređenju sa postojećim mobilnim procesorima. ARM obećava za 50 procenata poboljšanje u performansama u poređenju sa starijim A73 procesorom. Ovo bi, samo po sebi, trebalo da poboljša "machine learning" procese, a kako ovakvi čipovi postaju sve efektivniji, budući telefoni će biti sve optimizovaniji za korišćenje algoritama veštačke inteligencije i "dubokog učenja".

Cortex-A55 CPU je nešto manje zanimljiv, a ARM ističe da je ovaj procesor za 2,5 puta efikasniji od A53 modela. Ovo je svakako značajan napredak za čip iz srednjeg segmenta. Oba nova procesora koriste novi ARM "DynamIQ" i ažurirani dizajn, što im omogućava fleksibilniju upotrebu. DynamIQ omogućava da se koristi do osam kompletno različitih jezgara, u zavisnosti od toga čemu je klaster namenjen (moguće je upariti jedno veoma moćno jezgro sa mešavinom jezgara iz srednjeg i donjeg segmenta).

arm2_1.jpg
Na kraju, tu je i novo Mali-G72 grafičko jezgro, koje donosi neke veoma bitne izmene u odnosu na prošlogodišnji G71 model. Mali-G72 je efikasniji, a donosi za 17% bolju efikasnost tokom machine learning procesa. Ovo je svakako dobra vest za proizvođače koji žele da u svoje uređaje implementiraju više veštačke inteligencije. G72 bi trebalo bez problema da podržava nove igre, kao i VR iskustvo.

Novi ARM Cortex-A75, Cortex-A55 i Mali-G72 procesori se na mobilnim uređajima očekuju od 2018. godine.

Izvor: Engadget

Komentari

0 Dodaj komentar

Miloš Brusin novi predsednik Izvršnog odbora Telenor banke

Cooler Master misteriozan pred početak Computexa

10104
10105
10106
10107
10108
10109