Greška

Došlo je do greške.

Novi Apple MacBook Pro je identičan kao prethodni model, samo je zamenjen procesor

04.07.2022 10:53 | 0 Hardver
Novi Apple MacBook Pro je identičan kao prethodni model, samo je zamenjen procesor

Apple MacBook Pro sa M2 čipom je u suštini isti laptop kao i njegov prethodnik, 13-inčni MacBook Pro sa M1 čipom, ne samo spolja, nego i iznutra.

Isti dizajn je vidljiv sa spoljne strane, ali izgleda da se Apple nije trudio da menja dobitnu kombinaciju, pa su samo M1 SoC zamenili sa novim M2 čipsetom i omogućili da ugradite malo više RAM-a (do 24 GB, da budemo precizni).

Kompanija iFixit (a ko drugi?) je rastavila novi MacBook Pro na sastavne delove, i pokazala da je u pitanju isto kućište, isti dizajn, isti ekran, Touch Bar i interni raspored, uz nekoliko doterivanja. U snimku se vidi da svi kablovi, šrafovi, odstojnice i drugi elementi  ostaju isti. Ono gde se vidi razlika su nešto četvrtastiji uglovi toplotnih cevi, za razliku od zaobljenih koje smo videli na M1 verziji.

Jedna stvar koja se razlikuje nikako nije obradovala korisnike, a u pitanju je skladište na osnovnoj verziji laptopa, koje je sporiji nego kod prethodne generacije, zbog korišćenja druge SSD konfiguracije. Srećom, ova razlika je primećena samo na najslabijoj verziji.

Doniranje komponenata

Teoretski, ukoliko imate dva laptopa različitih generacija, mogli bite da matičnu ploču iz M2 modela smestite u M1 MacBook Pro. Naravno, iFixit ekipa je probala ovo, i sve je „leglo“ na svoje mesto, ali laptop nije radio jer su tačped, tastatura i Touch ID senzor prestali da rade nakon transplantacije zbog softverskih zaštita.

U svom video iFixit ekipa navodi da je Apple propustio priliku da omogući bolji pristup za popravke, i da je ovaj proces i dalje kompleksan za većinu korisnika.

Predstavnici kompanije Apple su na WWDC rekli da je MacBook Pro od 13 inča njihov drugi najprodavaniji laptop, odmah iza modela MacBook Air, čija je nova generacija takođe predstavljena na ovom događaju.

PCIe 5.0 SSD-ovi donose značajno povećanje brzina, ali će nam izgleda trebati ozbiljni hladnjaci

Pametna sočiva stavljaju Micro LED ekran direktno na vaše oko

10203
10205
10206
10207
10208
10209