Greška

Došlo je do greške.

Novi Android trojan malware je zarazio više od 10 miliona Android uređaja

30.09.2021 14:38 | 0 Software/Web
Novi Android trojan malware je zarazio više od 10 miliona Android uređaja


Google već godinama, sa ograničenim uspehom, pokušava da zadrži zlonamerne aplikacije van Google Play prodavnice. Kompanija neprestano radi na uklanjanju ovih aplikacija, a poslednji krug uklanjanja je uključivao 200 aplikacija u više kategorija, a koje su korišćene za širenje GriftHorse malwarea na više od 10 miliona uređaja.

Prema istraživačima iz Zimperium zLabs-a, novi Android trojanac nazvan GriftHorse ubačen je u bar 200 zlonamernih aplikacija koje su odobrene na Google Play Store-u, kao i u nekim eksternim prodavnicama aplikacija. Do danas su ovim zlonamernim softverom uspeli da zaraze više od 10 miliona Android uređaja u preko 70 zemalja i ukradu desetine miliona dolara od svojih žrtava.

Istraživači su u svom izveštaju objasnili da je GriftHorse kampanja aktivna najmanje od novembra 2020. do aprila 2021. Kada korisnik instalira neku od zlonamernih aplikacija, GriftHorse generiše veliki broj obaveštenja i pop-up prozora koji privlače ljude posebnim popustima ili raznim nagradama. Oni koji aktiviraju ovaj prozor preusmeravaju se na veb stranicu na kojoj se od njih traži da potvrde svoj broj telefona kako bi pristupili promociji.

 

Aktuelno: Google Chrome će uskoro prikazivati sugestije za Drive fajlove kada se otvori novi tab


U stvarnosti, žrtve GriftHorse-a pretplaćuju se na premijum SMS usluge koje se naplaćuju preko 35 dolara mesečno. Procenjuje se da su GriftHorse kreatori zarađivali od 1,5 do 4 miliona dolara mesečno koristeći ovu šemu.

Ovo je bila sofisticirana kampanja širenja zlonamernog softvera u kojoj su operateri koristili kvalitetan kod i širok spektar veb lokacija i zlonamernih aplikacija koje pokrivaju gotovo sve moguće kategorije. Zimperium je obavestio Google o štetnim aplikacijama, ali iako ih je kompanija uklonila iz Play prodavnice, i dalje ih je moguće preuzeti iz eksternih prodavnica aplikacija.

Izvor: TechSpot

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Pojavili su se detalji o Nokia G300 5G telefonu

Dodatna sigurnost uz vivo: Tri godine garancije na odabrane pametne telefone

10504
10505
10506
10507
10508
10509