Greška

Došlo je do greške.

Novi Intel procesori – plati, pa ćemo otključati funkcije

24.11.2022 10:51 | 0 Hardver
Novi Intel procesori – plati, pa ćemo otključati funkcije

Intel je pustio u prodaju novu marku pod nazivom “On Demand” ili na zahtev. Šta to znači? U pitanju je zapravo usluga u okviru nove serije serverskih procesora pod kodnim nazivom Sapphire Rapids Xeon koji zahtevaju od korisnika da plate određeni iznos kako bi otključali dodatne funkcije procesora, a koje su zapravo već ugrađene na CPU.

Osobina ovih Intel procesora je zaista jedinstvena jer je funkcionalnost silicijuma softverski definisana i prvo će se ponuditi za servere, centre sa velikim bazama podataka i druge, mahom zahtevnije namene. Intel je i ranije eksperimentisao sa konceptom čipa kod koga se određene mogućnosti mogu kasnije nadograditi, a gde možete praktično kupiti pojedinačne funkcije po različitim cenama. Sve u skladu sa onim što vam treba.

Spisak predviđenih funkcija koje možete kupiti i otključati, sadrži sledeće mogućnosti iz različitih oblasti primene:

Security Upgrade
Software Guard Extensions
Communications & Storage Suite

Quick Assist Technology
Dynamic Load Balancer
Data Streaming Accelerator

Analytics Suite
In-Memory Analytics Accelerator
Data Streaming Accelerator


Čitava ideja deluje pomalo čudnovato, da ne upotrebimo neki oštriji izraz. Iako izgleda da Intel ograničava klijentima određene funkcije, dok u isto vreme naplaćuje korišćenje određenih mogućnosti koje se već nalaze u CPU čipu, druga strana medalje bi mogla biti drugačija. Intel će uštedeti novac za proizvodnju nepotrebnih procesora.

Za korisnike, kupovina procesora sa mogućnostima koje su mu isključivo neophodne i koje realno koristi, može na kraju biti isplativije rešenje. Pored toga, korisnici mogu da nadograde te čipove novim funkcijama kada im se za tako nešto ukaže realna potreba. Intel ovu politiku naziva „modelom potrošnje“.

Za početak ovaj tip usluge i procesora su namenjeni data centrima koji su u ciljna klijentela Intela, sa  fokusom upotrebe na industrijske klijente koji će sve više koristiti ovu uslugu u budućnosti.  Što se tiče krajnjih, pojedinalnih korisnika, za sada ovakav tip procesora se neće naći u prodaji, što omogućava Intelu da ima posebnu seriju procesora za obične korinsike i poseban model "na zahtev" za preduzeća.

intelondemand.jpg

Međutim, to ne znači da Intel nije pokušao nešto slično da primeni i na procesorima za obične, krajnje korinsike, nudeći im mogućnost da otključaju veću količinu keš memorije, povećaju broj logičkih jezgara otključavanjem “hyperthreading” funkcije, pa čak i u nekim slučajevima podignu radnu frekvenciju. Ovakva praksa nije u prošlosti nišla na dobre reakcije korinsika koji ovakvu vrstu koristi nisu videli iz istog ugla kao Intel, pa je čitav koncept naišao na nekoliko spornih debata. AMD ne primenjuje takvu opciju na svojoj liniji serverskih EPYC Genoa 9004 procesora i oni korisnicima koji plate procesor, pružaju odmah kompletan spisak funkcija i mogućnosti.

Sada će pak Intelova novotarija imati smisla ako kupcima smanjuje troškove, zapravo onima  kojima ne trebaju sve mogućnosti i kompletan spisak funkcija, ali sa druge strane zahtev da plate više za funkcije koje su već na CPU čipu, mogao bi naneti više štete nego koristi Intelu, a što svakako ne želi u ovom trenutku.

Za sada je još uvek nedovoljno dostupnih informacija o cenama i specifikacijama Intelove  “On Demand” usluge. Ozvaničenje novog brenda bi trebalo da se desi nakon puštanja 4. generacije Core Xeon Scalable procesora, sa kodnim nazivom Sapphire Rapids. Očekuje se da će datum objavljivanja biti 10. januar 2023.

Jeste li spremni i kakvo je vaše mišljenje o ovakvom način konfigurisanja procesora?

Qualcomm predstavio Snapdragon 782G, za narednu generaciju Android telefona srednje klase

Kina tvrdi da njihova deca više nisu zavisna od igara

10203
10205
10206
10207
10208
10209