Nove magistrale

Još od 1998. godine, svi proizvođači čipseta su počeli da koriste sopstvena rešenja za komunikaciju između Northbridgea i Southbridgea, zbog premalog protoka koji nudi PCI magistrala. Intel je tada počeo da koristi svoju Hub Architecture, a kasnije je VIA presla na V-Link, SiS na MuTIOL, a AMD je sada u punoj ekspanziji svog HyperTransport

Još od 1998. godine, svi proizvođači čipseta su počeli da koriste sopstvena rešenja za komunikaciju između Northbridgea i Southbridgea, zbog premalog protoka koji nudi PCI magistrala. Intel je tada počeo da koristi svoju Hub Architecture, a kasnije je VIA presla na V-Link, SiS na MuTIOL, a AMD je sada u punoj ekspanziji svog HyperTransport Busa. Kako su V-Link i MuTIOL ipak prelazna rešenja, budućnost nas vodi ka Intelovom PCI Express (3GIO) i AMD-ovom HyperTransport-u. Trenutno je vrlo veliko pitanje kojem će se standardu okrenuti ostali proizvođači.

Jasno je da Intel i AMD neće koristiti konkurentska rešenja. ALi i NVidia su za sada lojalni AMD-u i koriste HTB, ATi tvrdoglavo koristi svoj A-link, VIA još koristi svoj V-Link, ali pitanje je vremena kada će se odlučiti za neko od ova dva rešenja. SiS, iako koristi MuTIOL, najavio je prelazak na PCI Express sledeće godine. Prvi SiS-ov čipset koji će imati PCI Express podršku je SiS 965, sa 8 x USB 2.0, 3x Firewire, LAN, WLAN (!), ATA-33/66/100/133 i Serial ATA-150 podrškom.
Izvor : X-bit labs

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi