Greška

Došlo je do greške.

Nova turbo 'svest' za Ryzen procesore

13.09.2019 11:02 | 5 Hardver
Nova turbo 'svest' za Ryzen procesore


Saopštenje za javnost

AGESA je skraćenica od "AMD Generic Encapsulated Software Architecture". Uprošćeno objašnjeno, u pitanju je skup programskih procedura i funkcija na kojima se bazira BIOS svake AM4 matične ploče, a čija je funkcija da na inteligentan način upravlja funkcionisanjem procesora. Ako se za procesor kaže da je "mozak računara", onda je AGESA njegova "svest".

AMD je za svoje Ryzen procesore izbacio najnoviju AGESA verziju 1.0.0.3ABBA. Osnovna i ključna novina ove verzije se tiče upravljanja algoritmom ubrzavanja procesora do svoje nominalne maksimalne Turbo frekvencije, kao i ponašanja, tj. "buđenja" u fazi mirovanja. Nova "svest" procesora je isporučena proizvošačima matičnih ploča kako bi bila implementirana u najnovije BIOS-e, koje će korisnici moći da ubace, putem fleshovanja, u EEPROME svojih matičnih ploča. U zavisnosti od proizvođača do proizvođača, kao i njihovih metoda i procedura testiranja, očekuje se da novi BIOS-i, bazirani na AGESA 1.0.0.3ABBA mikrokodu, budu dostupni krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

AMD je pažljivo i metodično skupljao povratne informacije od krajnjih korisnika u vezi sa ponašanjem novih Ryzen procesora treće generacije, uočivši da po iskustvima nekih korisnika, postoji problem pri dosezanju maksimalnih turbo frekvencija u single-core scenarijima opterećenja. Sa novim BIOS-ima, taj problem se rešava kroz fine optimizacije turbo algoritma procesori idu između 25 i 50 MHz više, ostvarujući svoj nominalni turbo plafon.

amd2_132.jpg


Još jedna stvar koju donosi AGESA 1.0.0.3ABBA jeste svojevrsni "aktivacioni filter", koji opunomoćuje procesorski ubrzivački algoritam, da zanemari posredni "šum" aplikacija i samog operativnog sistema. Na ovaj način, procesor je mnogo manje "nervozan" i neće dramatično "skakati" iz svog uspavanog režima na svako "cimanje" nezahtevnih aplikacija, ali će i dalje zadržati "agilnost", da momentalno ubrza kada se pokrene zahtevan posao. Ovo će omogućiti niže prosečne voltaže, a samim tim i niže temperature u stanju neuposlenosti.

Na posletku, AMD je objavio da će do kraja meseca izbaciti javno dostupni SDK (Software Development Kit) za monitoring, dizajniran da omoguću podršku za sve programere popularnih monitoring alata, a sa svrhom pouzdanog i preciznog merenja i praćenja vitalnih procesorskih i sistemskih parametara.

Sve je ovo definitivno jedna veoma kompleksna tema, namenjena za prave zaljubljenike u hard-core hardverske tehnologije. U svrhu što je moguće jasnijeg i sveobuhvatnijeg objašnjenja, AMD je kreirao poseban blog na ovu temu, koji na mnogo detaljniji način, sa više informacija objašnjava značaj i izmene koje nova procesorska "svest" donosi u svojoj ABBA verziji.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

CountMike Član postova: 7287
Predugo je godinu dana, biće novih procesora a ko zna sa čim će Intel da uradi. Sledećih mesec - dva je presudno.
Ciklogremlin Novi član postova: 176
Ispeglaće, nadam se, te BIOS-e u narednih godinu dana.
Još da reše grejanje 570 ploča, ili da se bar vidi koji kuleri rade dugo i tiho.
CountMike Član postova: 7287
Pronašao sam i test urađen sa novom AGESA-om: --- link ---
CountMike Član postova: 7287
Sve je to unelo priličnu pometnju u BIOS-e. evo već četvrti BIOS na mojoj ploči kako boost opada sve više i više. Poslednja dva izgledaju kao beta BIOS, sa nekim dupliranim opcijama (PBO) i nekim koje očigledno fale (BCLK/spread spectrum). Red bi bio da se to sredi uskoro.

Pogledajte gotovo sat vremena gejmpleja Death Stranding igre (video)

Vivo NEX 3 će imati screen-to-body odnos od 99,6 procenata

10203
10205
10206
10207
10208
10209