Greška

Došlo je do greške.

Nova tehnologija bi mogla sprečiti da se baterije zapale

23.08.2018 20:00 | 0 Mobile
Nova tehnologija bi mogla sprečiti da se baterije zapale


U prošlosti smo imali veliki broj primera gde su se baterije raznih uređaja zapalile i izazvale eksplozije i različita oštećenja. Ovo svakako predstavlja veliki problem proizvođačima, koji sada sve više ulažu u istraživanje i razvoj baterija kako bi sprečili potencijalnu štetu i tužbe. Međutim, grupa istraživača je sada došla do rešenja za litijum-jonsku bateriju, za koju tvrdi da ne može da se zapali.

Tipična litijum-jonska baterijska ćelija ima dve elektrode odvojene tankim parčetom plastike. Ukoliko ova plastika iz nekog razloga nestane, dve elektrode se dodiruju, a tečni elektrociti u ćeliji mogu da se zapale. Međutim, mešanje aditiva silicijum-dioksida sa elektrolitima omogućava da tečnost očvrsne pri dodiru, čime se sprečava dodirivanje elektroda. Ovo na kraju sprečava da se baterije potencijalno zapale.


Pogledajte još: Zapalila se iPad baterija u Apple prodavnici u Amsterdamu, kupci bezbedno evakuisani


Jedan od istraživača, koji je radio na bateriji, ističe da je krajnji cilj kreiranje litijum-jonske baterije koja bi nastavila da radi čak i ukoliko je njen deo oštećen, što bi dovelo do toga da elektroliti u ćeliji očvrsnu. u nekom trenutku, tehnologija bi mogla da se iskoristi u litijum-jonskim baterijama koje napajaju telefone. Međutim istraživači smatraju da bi tehnologija prvo mogla da se implementira u baterije za dronove.

Izvor: PhoneArena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

Pogledajte preporučeni video sa Benchmark Youtube kanala:

Komentari

0 Dodaj komentar

Motorola RAZR naslednik bi mogao imati fleksibilni displej

Huawei P20 Pro počeo da dobija GPU Turbo ažuriranje za poboiljšane performanse GPU-a

10104
10105
10106
10107
10108
10109