Greška

Došlo je do greške.

Nova generacija AMD Ryzen CPU-ova, novi Ryzen APU-ovi, novi Radeon Vega mobilni GPU u 2018. godini

08.01.2018 13:08 | 3 Hardver
Nova generacija AMD Ryzen CPU-ova, novi Ryzen APU-ovi, novi Radeon Vega mobilni GPU u 2018. godini

Saopštenje za javnost

Na temeljima globalnog entuzijazma koji je u 2017. kreirao naš Ryzen procesor i Radeon grafičke tehnologije, AMD je danas predočio niz detalja u vezi sa planom lansiranja novih proizvoda i novih tehnologija namenjenih računarstvu visokih performansi.

Skupa sa objavom prvih desktop APU-ova baziranih na Zen/Vega arhitekturi, AMD je takođe objavio detalje u vezi sa celokupnom gamom mobilnih APU-ova, uključujući i Ryzen 3, odnosno PRO modele. Vrhunac je svakako bio prvi uvid u performanse dolazećih Ryzen procesora druge generacije, izrađenih u 12 nm tehnologiji, koji će biti lansirani već u aprilu. AMD je objavio i proširenje Vega familije grafičkih akceleratora sa Radeon Vega Mobile modelom, kao i sa prvim Vega GPU-om proizvedenim u 7nm tehnologiji, specifično namenjenim za aplikacije iz domena mašinske inteligencije.

„Uspešno smo ostvarili sve zacrtane ciljeve za 2017. vraćajući AMD na lidersku poziciju u sferi računarstva visokih performansi, tako što smo lansirali čak 10 različitih familija proizvoda.“, Istakla je AMD-ova predsednica i CEO Dr. Lisa Su. „U 2018. nastavljamo dalji razvoj najjačeg proizvodnog portfolija u istoriji kompanije, sa još jačim CPU-ovima i sa još moćnijim GPU-ovima, koji donose više mogućnosti i još bolje performanse, na široki spektar tržišta“.

Status novih tehnologija

AMD-ov CTO i stariji potpredsednik, Mark Papermaster, je podelio šta je to novo u AMD-u po pitanju proizvodnih tehnologija i planova za nove CPU i GPU proizvode, odnosno arhitekture u 2018:

X86 procesori

 • „Zen“ jezgro koje se trenutno isporučuje u Ryzen desktop i mobilnim procesorima, je u proizvodnji paralelno u 14nm i u 12nm. Prvi uzorci 12nm modela su počeli da se isporučuju na testiranje.
 • „Zen 2“ dizajn je kompletiran i donosi unapređenja u odnosu na više-nagrađivani „Zen“ na više različitih načina i nivoa.
 • AMD je na putu isporučivanja unapređenja performansi i performansi-po-vatu, do 2020.

Grafički procesori

 • AMD će proširiti “Vega” familiju proizvoda u 2018. Sa Radeon Vega Mobile GPU-om, namenjenim ultra-tankim notebookovima
 • AMD planira da predstavi prvi Vega GPU proizveden u 7nm, specifično namenjen aplikacijama iz domena mašinske inteligencije
 • „Navi“ – naslednik „Vega“ arhitekture će biti proizveden u 7nm tehnologiji, a očekujemo da naslednik „Navi-a“ uđe u proizvodnju u 7+ nm tehnologiji.
 • U domenu softvera, dolaze MIOpen bazirana radna okruženja namenjena mašinskom učenju na proizvodnom nivou, uz podršku za TensorFlow i Caffe na ROCm otvorenoj eCosystem platformi – prvoj potpuno otvorenoj heterogenoj softverskoj platformi. Ovo sve će drastično olakšati upotrebu AMD GPU-ova za računarska i „deep learning“ okruženja.

Noviteti u sferi proizvoda za krajnjeg korisnika

AMD-ov stariji potpredsednika i generalni menadžer procesorske i grafičke poslovne grupe – Džim Anderson, izneo je više detalja u vezi sa sledećim novim procesorima:

Ryzen desktop APU sa Vega grafikom donosi niz inovacija:

 • Najbrži grafički ko-procesor u bilo kom desktop procesoru
 • Napredne Quad-Core procesorske performanse sa 8 procesorskih threadova
 • 1080p FullHD igračke performanse bez potrebe za grafičkom karticom
 • Vrhunski igrački ugođaj zahvaljujući podršci za Radeon FreeSync tehnologiju
 • Svi benefiti Radeon Adrenalin drajvera poput Radeon Chill Enhanced Sync i Radeon ReLive
 • Dostupnost za krajnjeg kupca je planirana za 12.02.2018.

Druga generacija Ryzen desktop CPU-ova:
Prvi AMD-ovi desktop procesori proizvedeni u 12nm sa podrškom za Precision Boost 2 tehnologiju
Lansiranje je planirano za April 2018.

amd2_83.jpg

Ryzen PRO Mobilni procesori sa Radeon Vega grafikom

 • Namenjeni komercijalnom i javnom sektoru, Ryzen PRO mobilni procesori su dizajnirani da pokreću tanke i moćne enterprajz notebookove uz vrhunske performanse i najveću sigurnost u industriji, uz DASH menadžent.
 • Do 22% bolje konkurentske performanse
 • Do 125% bolje grafičke performanse u odnosu na Intel i7-8550U i 150% bolje grafičke performanse u odnosu na Intel i7-7500U
 • Cilja se na 13,5 sati autonomije baterije
 • SenseMI mogućnosi uključuju Precision Boost 2 tehnologiju i mXFR
 • Ryzen PRO mobilna rešenja će biti lansirana u drugom kvartalu 2018.

GPU i Gaming noviteti
AMD Radeon Vega Mobile GPU će omogućiti dizajniranje nove generacije „ultra-tankih“ gejmerskih notebookova u 2018. koje će krasiti izuzetne performanse i fantastična efikasnost.
AMD Radeon Softver će ove godine doneti podršku za HDMI 2.1 VRR (Variable Refresh Rate). Ova podrška će biti pod okriljem Radeon FreeSync tehnologije, kad monitori sa HDMI 2.1 VRR tehnologijom stignu na tržište.

Ubisoft je objavio da će Far Cry 5 doneti podršku za napredne mogućnosti Vega RX GPU-ova, kao što je „Rapid Packed Math“ kao i Radeon FreeSync 2. Vlasnici Radeon RX Vega grafičkih kartica će moći uživati u Far Cry 5 u izvanrednom kvalitetu i živopisnoj grafici uz fantastičan frame-rate i fluidan gameplay.

Izvor: AMD

nebecki Neregistrovan korisnik
AMD opet bije Intela na svim poljima!!!
CountMike Član postova: 5950
--- link ---

Sony Xperia L2 je telefon za one sa plićim džepom

Samsung, 20th Century Fox i Panasonic za uživanje u TV sadržajima uz HDR10+ tehnologiju

10203
10205
10206
10207
10208
10209