Greška

Došlo je do greške.

Nova generacija AMD APU procesora bi mogla da dobije RDNA3 grafiku

25.11.2022 12:55 | 0 Hardver
Nova generacija AMD APU procesora bi mogla da dobije RDNA3 grafiku

AMD je nedavno pustio u opticaj “zakrpu” za najnoviji Linux kernel, navodeći podršku za integrisane GPU uređaje najnovije generacije između ostalog i za najnovije AMD APU procesore iz Dragon Range i Phoenik serije, prenosi Coelacanth's Dream. Dva nova AMD APU procesora sa iGPU rešenjem, trebalo bi da premijerno budu predstavljeni na sajmu potrošačke elektronike koji se održava u Las Vegasu - CES 2023.

AMD Phoenix APU, je zapravo buduća serija Ryzen 7040 procesora namenjena upotrebi na nekoliko laptop modela srednjeg ranga. Potrošnja energije je između 35-45W i zasnovan je na najnovijoj Zen 4 arhitekturi. Spekuliše se da će nova Phoenix APU serija ponuditi RDNA 3 arhitekturu grafičkog jezgra prema podacima otkrivenim u Linux zakrpi, ali se još uvek čeka zvanična AMD potvrda.

Sa druge strane, AMD Dragon Range procesori će predstavljati Ryzen 7045 seriju, za koju se očekuje da će pokretati vrhunske modele laptop računara namenjenih gejmerima i entuzijastima. Ove informacije su prikazane u nedavno postavljenoj zakrpi, u kojoj se navodi da će APU serija podržavati GFKS1103. AMD Dragon Range APU podržava rad sa DDR5 memorijom.

Sada sledei zanimljiv rasplet jer se do sada mislilo da su Dragon Range APU-ovi izvedeni iz Ryzen 7000 desktop linije procesora koji sadrže Zen 4 i RDNA 2 jezgra, ali će novajlija gotovo sigurno koristiti novija RDNA 3 jezgra, ali sa 8 CU CU jedinica, što će biti veliko poboljšanje, prema nekim navodima uporedivo sa performansama RTX 3060 grafičkih karti! Ovo bi takođe sugerisalo da Zen 4 silicijum koji koriste Dragon Range čipovi, neće biti isti kao delovi za desktop verziju procesora.

amdapuroadmap.jpg

Nažalost, sve rečeno je zapravo još uvek u domenu nagađanja, zbog tišine u vezi sa poslovnom praksom kada se radi o neobjavljenim proizvodima, a koji uskoro treba da ugledaju svetlost dana. S obzirom da AMD planira izlazak nove Radeon RDNA 3 RX 7000 serije grafičkih kartica tokom decembra i da će AMD partneri uskoro predstaviti svoje proizvode, ukazuje da ćemo izvesno videti ceo Dragon Range i Phoenix APU asortiman procesora kako to navodi wccftech, već tokom održavanja CES 2023 sajma sledeće godine.

Kako danas funkcionišu mediji i tehnologija?

Honor spremio ozbiljne Black Friday popuste

10203
10205
10206
10207
10208
10209