Greška

Došlo je do greške.

Nova kriptovaluta bi mogla dovesti do nedostatka HDD-a i SSD-ova na tržištu

27.04.2021 14:49 | 0 Biznis IT
Nova kriptovaluta bi mogla dovesti do nedostatka HDD-a i SSD-ova na tržištu

 

Već je teško je doći do određenih vrhunskih procesora (poput AMD-ovih Ryzen 9 5900X i 5950X) i gotovo je nemoguće kupiti grafičku karticu po poštenoj tržišnoj vrednosti danas, delom i zbog rudarenja kripto valuta. Pored haotičnog stanja na tržištu grafičkih karti 2021. godine, SSD uređaji (SSD) i hard diskovi (HDD) rizikuju da postanu sledeći proizvodi koje je teško kupiti.

I to sve zbog novog projekta kriptovaluta pod nazivom Chia, zamisao tvorca Bittorrenta Brama Cohena. Chia se nameće kao „bolja blokchain i pametna platforma za transakcije, koja je decentralizovanija, efikasnija i sigurnija“, ali ono što je izdvaja od većine kripto valuta je što je minirana sa neiskorišćenim prostorom za skladištenje, a ne sa grafičkim karticama ili specijalizovanim ASIC hardverom.

 

Pogledajte još: Cena Bitcoina je pala ispod 50.000 dolara

 

Chia je izgrađena oko kriptografske tehnike koja se naziva dokaz prostora i vremena, za razliku od Bitcoin-a, koji koristi dokaz modela rada.

Ne znamo kakav će uticaj Chia na kraju imati na tržište u celini (kako u pogledu uticaja na hardver za igranje računara, tako i njegovog efekta u svetu kripto valuta), jer još uvek nije pokrenuta - Chia će biti dostupna za trgovanje 3. maja 2021.

Pa ipak i pre lansiranja, cene HDD-a u Kini su narasle za čak 67 procenata, te možda postoje neki dokazi da Chia ima uticaja na tržište i pre lansiranja. Pored toga, Seagate je u nedavnom obraćanju investitorima (putem Seeking Alpha-a) priznao da beleži "porast potražnje" zbog upotrebe HDD-ova za rudarenje kripto valuta.

Izvor: PC Gamer

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Samsung Galaxy S21 Ultra 5G novim ažuriranjem dobija poboljšanja kamere

TSMC je navodno počeo sa proizvodnjom M2 Mac procesora naredne generacije

10604
10605
10606
10607
10608
10609