Greška

Došlo je do greške.

Nokijin izvršni direktor kaže da će kompanija uskoro objaviti ključni 5G deo

02.05.2021 13:38 | 0 Biznis IT
Nokijin izvršni direktor kaže da će kompanija uskoro objaviti ključni 5G deo

 

Iako sama Nokia više ne proizvodi pametne telefone i samo licencira svoje još uvek ikonično ime za upotrebu na telefonima koje proizvodi HMD, finska kompanija ostaje u velikoj meri uključena u razvoj, kada je u pitanju bežična povezanost, uključujući 5G vezu. Juče je FierceWireless izvestio o komentarima izvršnog direktora kompanije Pekke Lundmarka tokom Nokia-ovog konferencijskog poziva nakon objavljivanja zarade u prvom kvartalu 2021. godine. Tokom poziva, izvršni direktor je rekao, "Mogu da potvrdim da imamo nove radio stanice koji dolaze na tržište ... i novi masivni MIMO radio, i takođe novi osnovni opseg."

Masivni MIMO je važan kada je u pitanju 5G. Sam MIMO (višestruki ulaz i više izlaza) omogućava tornju i telefonu da istovremeno šalju i primaju više podataka podataka preko istog kanala.

Masivni MIMO koristi bazne stanice koje su opremljene nizovima koji se sastoje od velikog broja antena. To omogućava istovremeno povezivanje većeg broja korisnika na mrežu.

Lundmark je rekao da ne samo da će uskoro objaviti svoj novi Massive MIMO radio, u nekom trenutku tokom tekućeg tromesečja, već će imati širi propusni opseg od konkurentskog modela, pored toga što će biti lakši u konfiguracijama velikog obima. Direktor nije rekao o kom konkurentu govori, iako su Ericsson i Samsung nedavno započeli razgovor o svojim novim 5G Massive MIMO radio stanicama. Nokijin izvršni direktor je dodao: "Celo ovo pitanje konkurentnosti 5G radija biće apsolutno od ključne važnosti za ukupnu konkurentnost našeg poslovanja sa mobilnim mrežama."

Nikia5GbazneMIMOstanice.jpg

5G C-opseg o kojem govori Pekka ima veze sa velikom količinom 5G spektra srednjeg opsega za koji je Verizon dobio licencu na najnovijoj FCC aukciji C-opsega. Big Red je potrošio preko 45 milijardi dolara da bi pobedio u nadmetanju za 3.500 licenci. AT&T je potrošio oko polovine onoga što je Verizon uradio za 1.600 licenci, a T-Mobile je dobio samo 9 milijardi dolara u pobedničkim ponudama za samo 162 licence. To je zato što je T-Mobile kupio ogromnu količinu spektra od 2,5 GHz kada je dovršio akviziciju Sprinta i nije morao da licitira tako agresivno kao ostali.

Nokia je juče izvestila da je prodaja u prvom tromesečju 2021. godine porasla za 3% na godišnjem nivou, na 6,18 milijardi dolara, sa 5,94 milijarde dolara. Rast, ma koliko bio mali, proizašao je iz njegove mrežne infrastrukturne grupe. Prihod od mobilne jedinice opao je za 4% na godišnjem nivou.

Izvor: PhoneArena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Apple AirTag je očigledno bio spreman za objavu 2019. godine, ali se to desilo tek sada

Vivo X60t Pro sa 33W punjenjem dobio 3C sertifikat

10604
10605
10606
10607
10608
10609