Nokia i HTC potpisali sporazum o patentima

Nokia je upravo objavila da je potpisan ugovor o saradnji sa kompanijom HTC, kada su u pitanju patenti i tehnologije. Ovaj dogovor faktički znači okončanje višemesečnih suđenja između dve kompanije, ali će HTC i dalje morati da plati određenu odštetu. Ove kompanije će raditi na HTC-ovom L

Nokia je upravo objavila da je potpisan ugovor o saradnji sa kompanijom HTC, kada su u pitanju patenti i tehnologije. Ovaj dogovor faktički znači okončanje višemesečnih suđenja između dve kompanije, ali će HTC i dalje morati da plati određenu odštetu. Ove kompanije će raditi na HTC-ovom LTE portfoliju patenata, kao i “drugim tehnološkim prilikama.” Kompletni detalji ovog dogovora, kao što je i očekivano, ostaju u tajnosti. “Veoma smo zadovoljni što smo postigli dogovor sa kompanijom HTC, koja već duže vremena licencira standardne patente od Nokije,” rekao je Pol Melin, prvi čovek kompanije Nokia za intelektualnu svojinu. Nokia je 2012. godine tužila HTC, RIM i ViewSonic zbog navodnog kršenja 45 patenata, u različitim zemljama širom sveta. Nokia ovim patentima pokriva razne elemente, kao što su antene, radio elementi i napajanje uređaja, kao i softverska rešenja koja se odnose na multitasking, navigaciju, prodavnicu aplikacija, mejlove sa fajlovima i sl. Podsećanja radi, Nokia i Apple su u 2011. godini rešili svoje nesuglasice oko patenata, nakon što je Apple jednokratno platio 430 miliona dolara.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi