Greška

Došlo je do greške.

Nokia će zaraditi tri evra za svaki prodati 5G telefon

25.08.2018 14:00 | 0 Biznis IT
Nokia će zaraditi tri evra za svaki prodati 5G telefon


Ratovi patentima, vezani za licenciranje, su prilično česte pojave za tehnološke kompanije - u vestima uvek postoji izveštaj na ovu temu. Ali sada Nokia i gomila drugih kompanija, preduzimaju korake da kako bio se izbegle buduće bitke tako što javno objavljuju naknade za licenciranje svojih 5G tehnologija.

Jun nam je doneo objavu međunarodnog 5G standarda - ovo ukazuje na to kako će izgledati 5G mreže (kada dođe vreme za njihovu izgradnju) i hardver koji je uključen u njihovo pokretanje - što se zasniva na stručnosti i istraživanju koje sprovode brojne kompanije, uključujući Qualcomm, Huawei, Ericsson, Samsung i Nokia. U zamenu za njihovu uključenost u kreiranje standarda, svaka od kompanija može da licencira svoj deo doprinosa proizvođačima uređaja. Ovo u suštini znači da Apple i Google, na primer, plaćaju malu premiju po uređaju za pravo korišćenja patenata uključenih u tehnologiju koju žele da implementiraju u svoje telefone.


Pogledajte još: HMD Global/Nokia već među prvih deset proizvođača telefona


Nokijina naknada za licenciranje je stopa od 3€ (3,48 USD) po uređaju, dok je Ericsson kreirao kliznu skalu od $2,50 do $5 po uređaju, u zavisnosti od cene telefona. Qualcomm, u međuvremenu, planira da dozvoli svoje 5G patente na 2,275 procenata veleprodajne cene jednog 5G telefona, ili 3,25 procenata cene multimod 5G uređaja. Ovo je više od onoga što su odredile druge kompanije.

Naknade kompanije Nokia, Ericsson i Qualcomm zajedno stavljaju ukupne naknade na više od 21 dolar po uređaju - ali se ovde ne uzimaju u obzir stope drugih kompanija uključenih u 5G standard. Huawei, na primer, još uvek nije otkrio stope svoje naknade.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

Pogledajte preporučeni video sa Benchmark Youtube kanala:

Komentari

0 Dodaj komentar

Apple planira izmenu displej tehnologije kako bi produžio vek baterija?

Novi Xiaomi Mi Notebook dobija Intel Kaby Lake Refresh i Nvidia GPU

10604
10605
10606
10607
10608
10609