Nikonovi fotoaparati za svemir

Nikon ima dugačku istoriju kreiranja fotoaparata za korišćenje u svemiru, a tokom ovogodišnjeg CP+ sajma su prikazani kompanijini najpoznatiji modeli

Nikon ima dugačku istoriju kreiranja fotoaparata za korišćenje u svemiru, a tokom ovogodišnjeg CP+ sajma su prikazani kompanijini najpoznatiji modeli.Prvo je tu Nikon Photomic FTN, koji je adaptiran za Apollo 15 misiju na Mesec. Za razliku od konvencionalnog FTN uređaja, ovaj model ima deblje kućište, NASA standard insulacije u sektoru za bateriju i veće i čvršće kontrole držanja. Modifikovani FTN je implementirao i tanje filmove bazirane na poliesteru, koji su se koristili za specijalne misije.
nikon2_5.jpgNa slici iznad se nalazi još jedan modifikovani F model, ali bez viewfindera. Ovaj fotoaparat je sličan modelima sa motorom, koje je NASA koristila za 1973 Skylab misije.
nikon3_2.jpgTokom ranih osamdesetih godina prošlog veka NASA je prešla na F3 seriju Nikonovih fotoaparata. Tu je Nikon F3 Small model, sa tragačem sa uvećavanjem, koji su astronauti koristili u ranim misijama u šatlovima. Ovi modeli fotoaparata su bili mnogo sličniji standardnim modelima, koje su imali standarni korisnici.
nikon4.jpgTu je i “veliki” F3 model, koji je takođe korišćen u misijama sa šatlovima tokom 1980-ih godina. Ovaj model je mogao da koristi film za 250 fotografija.
nikon5.jpgNa kraju, tu je Nikon D4 sa specijalnim EVA zaštitnim coverom – termalnim prekrivačem, koji je dizajniran da zaštiti fotoaparat od ekstremnih temperatura. Svaki od oviH EVA covera je koštao oko 20.000 dolara, a bio je izrađen od kevlara, aluminijuma i drugih naprednih materijala.Izvor: DPReview

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi