Greška

Došlo je do greške.

Nikonovi fotoaparati za svemir

05.03.2018 10:46 | 4 Multimedija
Nikonovi fotoaparati za svemir


Nikon ima dugačku istoriju kreiranja fotoaparata za korišćenje u svemiru, a tokom ovogodišnjeg CP+ sajma su prikazani kompanijini najpoznatiji modeli.

Prvo je tu Nikon Photomic FTN, koji je adaptiran za Apollo 15 misiju na Mesec. Za razliku od konvencionalnog FTN uređaja, ovaj model ima deblje kućište, NASA standard insulacije u sektoru za bateriju i veće i čvršće kontrole držanja. Modifikovani FTN je implementirao i tanje filmove bazirane na poliesteru, koji su se koristili za specijalne misije.

nikon2_5.jpg

Na slici iznad se nalazi još jedan modifikovani F model, ali bez viewfindera. Ovaj fotoaparat je sličan modelima sa motorom, koje je NASA koristila za 1973 Skylab misije.

nikon3_2.jpg

Tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka NASA je prešla na F3 seriju Nikonovih fotoaparata. Tu je Nikon F3 Small model, sa tragačem sa uvećavanjem, koji su astronauti koristili u ranim misijama u šatlovima. Ovi modeli fotoaparata su bili mnogo sličniji standardnim modelima, koje su imali standarni korisnici.

nikon4.jpg

Tu je i "veliki" F3 model, koji je takođe korišćen u misijama sa šatlovima tokom 1980-ih godina. Ovaj model je mogao da koristi film za 250 fotografija.

nikon5.jpg

Na kraju, tu je Nikon D4 sa specijalnim EVA zaštitnim coverom - termalnim prekrivačem, koji je dizajniran da zaštiti fotoaparat od ekstremnih temperatura. Svaki od oviH EVA covera je koštao oko 20.000 dolara, a bio je izrađen od kevlara, aluminijuma i drugih naprednih materijala.

Izvor: DPReview

xx Neregistrovan korisnik
сада може и у олимп, сони га је купио, а држи и цајкине стаклиће, чак је и Редов сензор прављем у тошиба ко лудо штпо је опет сони, па ти се онда као такмичи на слободном тржишту?. Панасоник је други јер држи лајку, прави и сензоре 4/3, 35 и средњи формат .... Канон и Никон још нису умрли а каће незнамо, а фуџи се копрца са "X" сензором. са све 3 боје у сваком пикселу можда и преживи
tomasbg Član postova: 1923
nikakve to veze nema, vise od 70% senzora u nikonovim aparatima su od sony-ja. a sony drzi svoje najbolje za njihove aparate.
realno Neregistrovan korisnik
Nikon je Nikon, ostalo su igracke )

Huawei P20 Lite u plavoj varijanti

Windows 7 je i dalje omiljeni operativni sistem gejmera

10304
10305
10306
10307
10308
10309