Greška

Došlo je do greške.

Nije samo Nvidia skupa

14.04.2022 10:10 | 0 Hardver
Nije samo Nvidia skupa

 

Basnoslovne cene grafičkih karti pomalo postaju stara priča, a lament nad nepovoljnim tržišnim uslovima niti će prestati, niti će nešto promeniti. Situacija je takva kakva jeste, iz te kože se ne može, a na korisnicima je da naprave odluku hoće li dati ogroman novac na nove grafičke karte, ili će sačekati vetrove promene kojih za sada nema ni na jednoj prognozi.

Međutim, iako je sve već poznato, neke stvari ne prestaju da iznenađuju, a to je neverovatni stav proizvođača ovih komponenti prema svojim korisnicima. Pre nekih godinu dana, preporučene maloprodajne cene za nove karte bile su makar koliko-toliko realne, dok se sada, čini se, situacija znatno menja. Jednostavno, postaje standard da najbže grafičke karte koštaju kao sasvim solidan polovni automobil koji bi vas bez problema mogao služiti godinama.

Pre nekog vremena, otkrivena je preporučena maloprodajna cena za Nvidia GeForce RTX 3090Ti iznosila je 2.000 evra, što je stvarno mnogo za bilo čiji standard. Sada, pred predstavljanje najnovije grafičke karte kompanije AMD, pojavile su se prve informacije o tome koliko bi ovo zadovoljstvo moglo da košta. Dakle, AMD RX 6950 XT oko 2.400 dolara, što je skuplje čak i od najbržeg Nvidia modela.

 

Ako ste propustili: AMD uzvraća udarac: Ryzen ipak brži od IntelaCene o kojima govorimo su osvanule na sajtu MegaBuy, dok se na sajtu ITNest ista grafička karta pojavila sa još većom cenom od otprilike 2.459 dolara. Dakle, informacije sa dva različita sajta predstavljaju nove grafičke karte sa veoma sličnim cenama.

Naravno, ovo nije sigurna informacija i ipak su u pitanju samo cene sa dve internet prodavnice. Međutim, prema trenutnom stanju na tržištu, stvarno ne bi bilo iznenađenje da se ove cene ispostave kao tačne i da stvarno dobijemo jednu nepotrebnu, a paprenu seriju grafičkih karti, piše Hot Hardware.

Objektivno, razlika u performansama, iako prisutna, verovatno neće biti toliko značajna da opravda ovolika ulaganja u novi hardver. Takođe, kupovati ovakav hardver odmah pri izlasku je luksuz koji sebi mnogi ne mogu da priušte, a mi ne možemo da se oslobodimo jednog pitanja – dokle?

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

OPPO Reno8 bi mogli biti prvi telefoni sa Snapdragon 7 Gen 1 čipsetom

Google novom aplikacijom olakšava prelazak sa iOS na Android

10203
10205
10206
10207
10208
10209