Ni Linux nije imun na opasne trojance

Korisnici Linuxa dugo su mogli da se hvale činjenicom da "ne pate" od pošasti kao što su virusi, trojanci i ostali maliciozni softver. Ipak, ni Linux operativni sistem nije ostao imun na malware napade, te je nedavno otkriven "Hand of Thief" trojanac, koji pogađa Linux i od korisnika krade lozinke i ostale osetljive podatk

Korisnici Linuxa dugo su mogli da se hvale činjenicom da “ne pate” od pošasti kao što su virusi, trojanci i ostali maliciozni softver. Ipak, ni Linux operativni sistem nije ostao imun na malware napade, te je nedavno otkriven “Hand of Thief” trojanac, koji pogađa Linux i od korisnika krade lozinke i ostale osetljive podatke. Zanimljivo je što kreatori pomenutog trojanca nisu oni od kojih bi trebalo da se strahuje, kada su u pitanju lozinke i bankovni računi. Kreatori trojanca će, zapravo prodavati licence za trojanca onima koji se bave krađom. Trenutna cena trojanca se kreće oko 2000 dolara (sa apdejtima) ali bi uskoro trebalo da dostigne cenu od 3000 dolara. Trojanca je otkrila sigurnosna firma EMC, a radi se o trojancu koji zapravo “ne putuje” netom, instalirajući se na mašine na koje naiđe. Radi se o programu, koji od korisnika traži da ga instalira. Ističe se da je “Hand of Thief” izuzetno kompleksan trojanac, a Linux korisnici se upozoravaju da budu oprezni.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi