Greška

Došlo je do greške.

Neutralnost interneta ukinuta u SAD

15.12.2017 11:21 | 18 Biznis IT
Neutralnost interneta ukinuta u SAD


U Sjedinjenim Američkim Državama predlog FCC-a da se opozove neutralnost interneta (net neutrality) je stavljena na glasanje i izglasana je sa 3:2 glasa. Na ovu odluku su uticala tri republikanska člana, dok su članovi demokrata u SAD glasali protiv net neutralnosti.

Ova odluka praktično znači da broadband internet u Americi više neće biti klasifikovan kao Title II servis i regulative koje idu uz ovu klasifikaciju će biti uklonjene. Praktično, internet kakav znamo (odnosno kakav znaju korisnici u SAD) više neće biti isti. Provajderi internet usluga će, na osnovu novih pravila, imati slobodu da blokiraju i usporavaju korisnicima pristup sajtovima ili stranicama, kao i da naplaćuju korisnicima upotrebu blokiranih/zaključanih sajtova.

Pored ovoga, FCC i FTC tela će deliti jurisdikciju nad provajderima internet servisa i radiće zajedno kako bi uveli transparentnost i istraživali akcije koje se smatraju antikonkurentskim, nezakonitim ili obmanjujućim. Države u SAD neće moći da opovrgnu ovu odluku. Kako pišu strani mediji, jedina tela koja mogu da spreče internet neutralnost u SAD su savezni sud ili Kongres, ali se ne očekuje da će se ovo desiti.

Šta ovo znači za ostatak sveta i Evropu? The Verge sugeriše da se izglasane promene o internet neutralnosti neće odmah desiti u SAD, ali kada budu počele da se primenjuju neće biti dočekane sa odobrenjem. Evropa bi mogla biti prva teritorija na koju bi se ovakav model interneta mogao preneti van SAD. Naravno, sve zavisi od toga kako će se Evropska Unija postaviti kada je ova tema u pitanju.

Svi se slažu da je ukidanje internet neutralnosti loša stvar. Prethodnih nekoliko nedelja je bilo dosta protesta, a brojne grupe i pojedinci su slali pisma FCC-u u nadi da će ovo telo odustati od glasanja o net neutralnosti. Sada ostaje pravna borba, u pokušaju da se opovrgnu odluke koje su dovele do ukudanja neutralnosti interneta.

Izvor: Engadget

lepi kokan Član postova: 4481
Neće !
encarta Član postova: 797
Ma nek rade šta hoće, uvek će se javiti neka alternativa za sve.
BTW, čitam, hoće I novinske agencije deo kolača od FB i Googleta i svih ostalih koji prosleđuje njihove vesti bez nadoknada plus zarađuju milijarde na reklamama te vesti itd. A isti taj FB, Google i ostali nemaju ni jednog novinara u somaliji npr, niti jednu novinsku redakciju u nekom kriznim području.......
Klupko se odmotava, sve će doći na naplatu.
MareBGD Član postova: 1522
Opet ulazite u hladni rat, a na samu temu naravno nista pametno. Inace, kod nas ne moraju nista da ukidaju, mi imamo price gde Telekom u svojim paketima nudi npr pristup Arenasport paketima za 1 din, a Arena ucenjuje druge provajdere zestokim podizanjem cene i to se desava upravo sad. SBB koliko sam cuo ima svoje neke tripove kad su torenti u pitanju i saobracaj ka njima itd. Situaciju u Kini, Rusiji, pa evo i ovde u Singapuru znamo. Poenta je da je slobodan pristup internetu ugrozen svuda, a ne u zlim Rusima ili Amerikancima itd. Imate narod i imate drzave, opet i narod koji trazi od drzave sigurnost u doba terorizma al u isto vreme da ne sme drzava nikog da nadgleda itd. Vrzino kolo koje se nece razmrsiti skoro i nema tu nikoga ko je u pravu nazalost, samo ostrasceni ljudi na sve strane.
Running Član postova: 928
Kad moremo ovo ocekivati kod nas... ?! Kakav ce biti glas sprskih naprednjaka u skupstini...?!
stopke Član postova: 3674
Citiram korisnika: lepi kokanTo su zlonamerne laži! Samo ti veruj ruskim medijima i njihovim agentima snoudenu, asanžu i oliveru stounu...
sram ih bilo !!! btw: --- link --- --- link --- Applicants should possess: Demonstrated expertise in metadata analysis, telecommunications technologies, data collection, and reporting Ability to "connect the dots" when assessing disparate data to obtain unique insight into target intentions Strong curiosity and inquisitive nature when examining highly personal information....

Boreskopska, bežična kamera omogućava iPhone ili Android modelima da zavire gde nijedan drugi telefon ne može

Samsung planira da pametne zvučnike objavi tokom prve polovine 2018

10604
10605
10606
10607
10608
10609