Netflix i dalje dominira online strimovanjem i polako ubija BitTorrent

Ukoliko vam je potreban dokaz Netflixove dominacije na prostoru online strimovanja, onda ne treba dalje ići od iznosa protoka servisa koji "pojede" u odnosu na ostale

Ukoliko vam je potreban dokaz Netflixove dominacije na prostoru online strimovanja, onda ne treba dalje ići od iznosa protoka servisa koji “pojede” u odnosu na ostale. Prema podacima koje je sakupila kompanija Sandvine, Netflixov protok čini 37 posto ukupnog internet saobraćaja u severnoj Americi. Kako bi zaista shvatili ove cifre treba reći da propusni opseg koji konzumira korisnik Netflixa tokom špica je veći od onog koji kreiraju YouTube, Amazon Prime, Hulu i iTunes zajedno.
Servis koji je najbliži Netflixu je YouTube čiji udeo čini oko 17 posto. I dok je protok sa sajtova Netflix, YouTube i Facebook povećan u poslednjih nekoliko meseci, sajtovi koji su procentualno najveći dobitinici u tom periodu su Amazon Video i Hulu. Jedan od zanimljivijih delova izveštaja je deo koji govori koliko BitTorrentu bledi relevantnost. Podaci ukazuju da on trenutno čini 5 posto ukupnog internet saobraćaja u severnoj Americi, dok je ta cifra u 2011. godini iznosila 22 posto. 
Suspendovan Pirate Bay.org domen
netflix2.jpg
Naravno, ovo i nije veliko iznenađenje da BitTorrent ima tendenciju pada, jer se prethodnih godina razvijaju pristupačni i jednostavni za korišćenje striming servisi. Interesantno je da su podaci potpuno drugačiji kada je u pitanju mobilni propusni opseg gde Youtube i Facebook dominiraju sa ukupno 36,7 posto udela.
Izvor: BGR

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi