Greška

Došlo je do greške.

Nestašica bakarne folije bi mogla uticati na povećanje cena matičnih ploča i grafičkih karti

01.10.2021 14:07 | 0 Biznis IT
Nestašica bakarne folije bi mogla uticati na povećanje cena matičnih ploča i grafičkih karti


Pojavili su se novi izveštaji o potencijalnim problemima sa matičnim pločama i grafičkim kartama. Globalni lanac snabdevanja elektronskih uređaja i dalje ima slabe zalihe, izazvane nedovoljnom ponudom poluprovodnika i drugih elektronskih komponenti.

Tu je sada i izveštaj o nestašici bakra i laminata obloženih bakrom (CCL), koji se koriste kao osnova u proizvodnji PCB-ova (printed circuit boards) koji se koriste na svakom elektronskom proizvodu koji je trenutno dostupan. Prema navodima, cena bakarnih folija koje se koriste u proizvodnji CCl, je u porastu, što stavlja pritisak na proizvođače matičnih ploča i grafičkih karti da povećavaju cene svojih proizvoda.

Kako se povećavaju cene materijala koji se koriste za proizvodnju ploča i video karti, to uobičajeno dovodi do dva tipa akcija koje proizvođači preuzimaju: cene se povećavaju ili se smanjuje profitna marža proizvoda.

Cene bakra su porasle za oko 35% tokom četvrtog tromesečja 2020. godine, tako da je rast cene proizvoda koji zavise od ove komponente bio neizbežan. Ovo bi na kraju moglo dovesti do toga da imamo još više cene matičnih ploča i grafičkih karti, posebno kod onih modela sa PCB-ovima koji koriste velike količine bakarnih slojeva.

Izvor: TechPowerUp

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Poznati su konačni PC sistemski zahtevi za Forza Horizon 5

Pojavile su se fotografije pakovanja za Inelovu Alder Lake seriju procesora

10604
10605
10606
10607
10608
10609