Greška

Došlo je do greške.

Nestašica DDR5 modula – nije do memorijskih čipova

22.12.2021 20:37 | 0 Hardver
Nestašica DDR5 modula – nije do memorijskih čipova

 

Ako ste pokušali da sklopite računar sa 12. generacijom Intel Core procesora i Z690 pločom na bazi DDR5 standarda, sigurno ste naišli na nepremostivu prepreku – nabavku odgovarajuće brzih DDR5 RAM modula po iole razumnoj ceni. Razlog je, a šta bi drugo do nestašica komponenti za proizvodnju. Ovog puta nisu u pitanju memorijski čipovi, već komponente za podršku njihovog rada. Skoro svi vodeći proizvođači memorija su u “crvenoj” zoni kada je u pitanju isporuka DDR5 RAM modula.

Ovakva situacija onemogućava omasovljenje novog i bržeg DDR5 standarda. Trenutno jedina platforma koja podržava njihov rad su Intel ploče na bazi serije 600 čipsetova i Intel Core procesori sa kodnim nazivom Alder Lake ili 12. generacija.

 

ddr5_1.jpg

 

Sada je i zvanično potvrđeno da je problem oko DDR5 modula izazvan nestašicom “Power management integrated circuit” i VRM komponenti, dakle dela koji služi za regulaciju radnog napona i napajanja memorijskih čipova. To je posledica odluke da se PMIC i VRM komponente na DDR5 standardu prenesu sa matične ploče na same memorijske module.

Zbog cele situacije, masovno prihvatanje DDR5 standarda neće imati značajniji uticaj na PC industriju sve do polovine iduće godine kada se očekuje izlazak i prvih AMD modela. Trenutno je cena DDR5 modula oko 60% veća u odnosu na slične DDR4 RAM memorije. Očekuje se da će dostići isti nivo cena tek za dve godine!

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Procureo Galaxy S22 Ultra promotivni materijal

Evo spiska svih Motorola telefona koji će dobiti Android 12 tokom 2022.

10203
10205
10206
10207
10208
10209