Greška

Došlo je do greške.

Nema više APK instalacija na Xiaomi telefonima?

23.05.2022 19:45 | 0 Mobile
Nema više APK instalacija na Xiaomi telefonima?

 

Čitava poenta Android operativnog sistema jeste njegova otvorena priroda. Međutim, izgleda da takvo stanje stvari ne odgovara svima, pa tako Xiaomi izgleda pokušava da zabrani korišćenje APK fajlova na svojim telefonima.

Šta su APK fajlovi

Ukratko, APK fajl vam dozvoljava da instalirate aplikaciju namenjenu Android operativnom sistemu na vašem Android pametnom telefonu. OK, to možete da uradite i direktnom posetom Play Store-u, ali u čemu je onda fazon sa APK fajlovima?

Uzmite za primer situaciju sa trenutnim potencijalnim nestajanjem velikog broja aplikacija sa Play Store-a. Ukoliko se program koji koristite svakog dana nalazi među aplikacijama koje više neće postojati, uvek možete na internetu, recimo na sajtu APKMirror, pronaći APK fajl i ponovo ga instalirati kako biste nastavili da koristite tu aplikaciju.

Ponekad, najnovija verzija vaše omiljene aplikacije donosi i sijaset bagova na koje niste navikli. APK fajlovi vam dozvoljavaju da ponovo instalirate jednu od prethodnih verzija i sačekate neki novi update koji će trenutne probleme ispraviti. Sve u svemu, APK fajlovi su veoma korisni za Android operativni sistem.

caomi.jpg

Šta Xiaomi želi

Jedan developer kompanije Xiaomi podneo je predlog pred Android Open Source Project kako bi se zabranilo izvlačenje APK fajlova sa telefona, pod izgovorom da se izvlačenjem fajlova sa telefona u APK mogu naći i privatni resursi korisnika.

Umesto toga, ovaj developer predlaže da aplikacije budu dostupne samo sa zvaničnog Play Store ili neke druge prodavnice sa aplikacijama. Dakle, apsolutna zabrana pod okriljem očuvanja vaše sigurnosti dok koristite Android. A šta kaže Google?

Google se ne slaže

Kompanija Google je protiv ovakve ideje, iako ni oni nisu oduševljeni kopiranjem aplikacija sa telefona, ali žele da vam omoguće olakšano instaliranje APK fajlova na vašim mobilnim telefonima. Posvećeni su u svom nastojanju da Android ostane otvoren operativni sistem i u budućnosti. A dotle ćemo videti da li će Xiaomi odustati ili ne.

Izvor: 9to5Google

Apple auto ili kompjuterski miš na točkovima?

Proizvođač iPhone 14 ekrana u problemu zbog menjanja dizajna na svoju ruku

10104
10105
10106
10107
10108
10109