Greška

Došlo je do greške.

Nema više hard diskova u laptopovima

17.06.2022 15:52 | 0 Hardver
Nema više hard diskova u laptopovima

 

Prošle nedelje, govorili smo o tome kako Microsoft više ne računa na klasične hard diskove koji funkcionišu na principu skladištenja podataka na magnetnim pločama. SSD je budućnost i sadašnjost, makar kada su u pitanju sistemski diskovi. Kako navodi TechRadar, pohodu protiv HDD-a sada su se pridružile i kompanije Dell, HP i Lenovo zajedno sa svojim prenosivim računarima.

HDD polako odlazi

Istraživanje je napravljeno na uzorku od preko 100 modela prenosnih računara kompanija Lenovo, HP i Dell. Rezultati govore kako je HDD, tj. hard disk potpuno izostao iz svih stotinu laptopova.

Kao razlog za to navode se tri glavna aspekta:

  • Bolja iskorišćenost ograničenog prostora u laptop uređajima zbog manje veličine SSD u odnosu na HDD.
  • Nedostatak interesovanja kupaca za prenosive računare koji u sebi sadrže HDD.
  • Smanjivanje cene SSD rešenja.

Tokom godina nestali su CD/DVD drajvovi, prvo iz prenosivih računara, a potom i iz personalnih. Čini se da će ista sudbina zadesiti i klasične hard diskove, makar kada su laptopovi u pitanju. Za sada, još uvek pronalaze mesto kao uređaji za skladištenje većeg broja, ali se situacija u narednim godinama, uz povećanu pristupačnost SSD rešenja u prenosivim računarima, može vrlo lako promeniti.

SSD_vs_HDD.jpg

Razlog nepopularnosti klasičnih hard diskova

HDD rešenja su najpre mnogo sporija od SSD uređaja. Pored toga, upotrebljavaju veću količinu električne energije, a sam mehanički princip njihovog funkcionisanja čini ih nešto manje pouzdanim. Do sada, veći kapacitet HDD-a u poređenju sa SSD-om iste cene bio je ono što je hard diskove održavalo u igri kod laptop računara.

Da nas ne shvatite pogrešno, HDD i dalje ima svoju veoma jasnu svrhu i ne sumnjamo da će preko noći nestati. To su uređaji veoma velikog kapaciteta, pristupačne cene po gigabajtu, a i dovoljno su pouzdani za ogromnu većinu korisnika, najpre u svrhe skladištenja podataka.

Ohrabruje i činjenica da stižu hard diskovi kapaciteta 30 TB, što znači da se na razvoju i poboljšanju ove tehnologije i dalje aktivno radi.

Istraživanje koje smo naveli odnosi se striktno na laptop računare, a tu se moramo složiti da je za veliku većinu korisnika i proizvođača SSD daleko logičnije rešenje, posebno jer su oni svakodnevno izloženi potresima koji mogu da budu kobni po njih. HDD, dakle, još uvek ne odlazi na stranice istorije, a hoće li se to dogoditi pokazaće vreme.

AMOLED ekran, četiri kamere, jak čipset i 5000 mAh baterija za 210 evra

Ovo je vikend za kupovinu telefona

10203
10205
10206
10207
10208
10209