Greška

Došlo je do greške.

Nekoliko trikova da unapredite trajanje baterija na mobilnom telefonu.

03.08.2022 14:58 | 0 Mobile
Nekoliko trikova da unapredite trajanje baterija na mobilnom telefonu.

Baterije na telefonu nikada dosta, a čini se da ma koliko on izdržao, to nikako nije bilo dovoljno dobro. Ukoliko se i vama više puta dogodilo da vam telefon otkaže u odsudnom momentu, trebalo bi da budete upoznati sa nekoliko dobrih trikova koji vam mogu pomoći da smanjite potrošnju baterije na vašem mobilnom telefonu. 

Optimizacija upotrebe baterije 

Mnogi telefoni koji koriste Android operativni sistem imaju neku varijantu funkcionalnosti koja im omogućava da optimizuju potrošnju baterije od strane određenih aplikacija. Na primer, na našem test telefonu Xiaomi Mi 9T koji koristi Android 11 operativni sistem sa MIUI 12.1.4 verzijom korinsičkog interfejsa, ova opcija nalazi se “Settings”, zatim “Privacy”, pa “Manage”, potom “Special app access” i najzad “Battery optimization”. 

U zavisnosti od toga koji tačno telefon imate, najjednostavnije je u polje za pretragu opcija za podešavanje uređaja ukucati “battery” i zatim pronaći onu funkciju koja vama omogućava da optimizujete aplikacije za štedljiviji rad. Nakon toga, sve što treba da uradite jeste da jednostavnim klikom odaberete aplikaciju čiji rad želite da optimizujete i tako uštedite makar malo baterije. 

Android_batt1.jpg

Onemogućavanje automatskog pokretanja aplikacija 

Jedna od metoda koju takođe možete isprobati jeste onemogućavanje pokretanja aplikacija u pozadini. Na primer, sve što treba da uradite jeste da otvorite Settings, pronađete podmeni za Aplikacije, a zatim otvorite meni za dozvole, tj. “Permissions”. Ovde možete detaljno podesiti koje aplikacije će se pokretati automatski sa vašim sistemom, a koje će ostati neaktivirane dok to vi ne poželite. Takođe, možete onemogućiti da određene aplikacije koriste neke od sistemskih resursa, poput lokacije, kamere, i slično, što će dodatno produžiti vek trajanja vaše baterije. 

Takođe, treba napomenuti da određeni proizvođači mobilnih telefona, poput Samsunga, imaju “Sleep” mod za aplikacije koji ih onemogućava da koriste sistemske resurse, uključujući i bateriju, ukoliko ih ne upotrebljavate neko vreme. 

Android_batt2.jpg

Adaptivna osvetljenost ekrana 

Verujemo da većina vas koristi opciju za automatsku osvetljenost ekrana kojoj je veoma lako pristupiti prevlačenjem prsta sa vrha ekrana vašeg telefona. Međutim, nije zgoreg ponoviti jer je ekran apsolutno najveći potrošač baterije na vašem telefonu, a što je slika na njemu svetlija, to više baterije troši. 

Brisanje aplikacija 

Takođe, jedan od najboljih načina da budete sigurni kako vam pozadinske aplikacije ne crpe dragocene resurse baterije jeste da pregledate vaš telefon, vidite koje aplikacije ste instalirali tokom vremena, i obrišete one koje ne koristite. Ako nije tu, ne može da pravi problem. 

Drastične mere 

Većina telefona poseduje neku vrstu “Battery Saver” moda koji onemogućava određene funkcionalnosti vašeg telefona sa ciljem smanjene potrošnje baterije (MIUI nudi i “Ultra battery saver”). Ova opcija će se uključiti automatski onog trenutka kada vaša baterija spadne ispod određenog procenta, mahom 20%, a možete ga uključiti i sami ukoliko vam je neophodno da sačuvate bateriju. “Battery saver” omogućava i fino podešavanje njegovog funkcionisanja, pa tako možete sve podesiti baš onako kako ste zamislili. 

Android_batt3.jpg

Amazon ima ozbiljan problem sa zagađivanjem životne sredine

Meta se metaverzumom bori protiv prvog pada prihoda u istoriji

10104
10105
10106
10107
10108
10109