Greška

Došlo je do greške.

Naslednik OnePlus 10 Pro pametnog telefona mogao bi dobiti rotirajuću kameru

17.01.2022 12:04 | 0 Mobile
Naslednik OnePlus 10 Pro pametnog telefona mogao bi dobiti rotirajuću kameru

 

OnePlus radi na pametnom telefonu sa magnetno rotirajućom kamerom na zadnjoj strani. Imaće napredni sistem protiv potresa, kao i mogućnost snimanja rotirajućih snimaka i slikanje iz velikih uglova.

OnePlus voli da se predstavlja kao inovativni proizvođač pametnih telefona. Na primer, jedinstveni OnePlus Concept One iz 2020. Ovaj uređaj je bio opremljen nevidljivom kamerom – korišćenjem stakla koje može da promeni boju, ne možete da vidite kameru kada nije u upotrebi. Čini se da kineski proizvođač sprema još više tehnoloških inovacija za svoj novi sistem kamera.

Ovo je očigledno iz patenta koji je OnePlus prijavio za takozvanu magnetno rotirajuću kameru. To nije kamera kakvu je kompanija koristila u prošlosti, ovog puta se radi o kameri koja se okreće za 180˚ i koja se nalazi na zadnjoj strani telefona. Da li će ova tehnologija kamere biti primenjena na OnePlus 11 Pro?

onepluspatent.jpg

 Krajem 2020. godine, Shenzhen OnePlus Technology je u Kini prijavila patent za 'Modul kamere i elektronsku opremu'. Dokumentacija je odobrena u junu 2021. i takođe dostavljena Svetskom zavodu za intelektualnu svojinu (WIPO) za zaštitu patentirane tehnologije širom sveta.

Radi se o OnePlus pametnom telefonu sa jednom velikom kamerom na zadnjoj strani. To je rotirajuća kamera koja omogućava korisniku da snima fotografije i video snimke pod jedinstvenim uglom gledanja.

Da bi bolje vizuelizovao patentiranu tehnologiju, grafički dizajner Parvez Kan, zvani Technizo Concept, napravio je seriju rendera proizvoda ovog jedinstvenog OnePlus pametnog telefona sa kamerom za LetsGoDigital. 3D slike su napravljene na osnovu OnePlus-ove patentne dokumentacije.

Kamera samo malo viri iz kućišta i rotira se oko sopstvene ose, tako da tokom rotacije ne viri dalje iz kućišta. Koristi nekoliko magneta koji obezbeđuju da se sistem kamere može rotirati za 180˚. Ovo stvara razne nove korisničke opcije.

 

oneplus11pronaslovna.jpgRotacija kamere za 180° omogućava korisniku da lako promeni kompoziciju kako bi snimao iz teških uglova – bez potrebe da fotograf manevriše tražeći najbolje pozicije. Rotirajuća kamera omogućava i dodatne opcije u oblasti video snimanja i panoramske fotografije. Da bi ove funkcije bile moguće, OnePlus će razviti poseban rotirajući režim snimanja, ali detalji o ovome, nažalost, ostaju nepoznati.

Osim rotacionog režima snimanja, ovaj jedinstveni OnePlus pametni telefon dolazi i sa normalnim režimom snimanja. U standardnom režimu, modul kamere će moći da se pomera, delujući kao anti-shaking sistem kako bi sprečio neželjeno podrhtavanje kamere.

Čini se da je sličan sistem stabilizacije slike Apple-ovom OIS-u sa pomeranjem senzora, koji je debitovao sa iPhone 12 Pro Max i takođe se može naći u novijim iPhone 13 Pro i 13 Pro Max.

Sistem protiv potresanja takođe omogućava malu brzinu zatvarača za poboljšane mogućnosti večernjeg i noćnog fotografisanja. Mala brzina zatvarača takođe može pomoći pri snimanju nizova svetlosti ili vode.

 Poslednjih godina, funkcionalnost kamere pametnih telefona je dobila ogroman zamajac. Danas je standardno ugrađeno nekoliko kamera sa različitim tipovima sočiva kako bi se u različitim okolnostima mogle snimati fotografije i video zapisi.

Međutim, to ne govori ništa o budućnosti, jer integracija više sočiva takođe predstavlja probleme – uprkos činjenici da su proizvođači sada u mogućnosti da lako menjaju sočiva dok snimaju sliku. Osim toga, nisu svi zadovoljni izgledom sadašnjih sistema kamera.

Da li će korisnici onda prihvatiti ovu inovaciju? Verujemo da hoće, ako ona bude donela veliki napredak i benefite za korisnike, uprkos dizajnu koji se mnogima ne sviđa naročito.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Zvanično predstavljen Intel NUC 11 Essential sa Jasper Lake SoC-om

Ozbiljna greška u Safariju otkriva lične podatke korisnika iPhone-a, iPad-a i Mac-a

10104
10105
10106
10107
10108
10109