Greška

Došlo je do greške.

NASA ulaže 50 miliona u razvoj procesora za istraživanje svemira

18.08.2022 10:20 | 0 Hardver
NASA ulaže 50 miliona u razvoj procesora za istraživanje svemira

Izgleda da je NASA spremna da otpočne sledeću fazu istraživanja beskonačnog prostranstva svemira. Prvi korak u novim nastojanjima čovečanstva da istraži nedokučiv prostor koji nas okružuje je, kako prenosi PCMag, razvoj novog procesorskog rešenja koji će doneti performanse neophodne za podrobnije ispitivanje nepreglednog svemira.

Zastareli procesori

U ovom trenutku, organizacija National Aeronautics and Space Administration za potrebe svemirskog istraživanja upotrebljavala je i još uvek upotrebljava procesore koji su veoma zastareli. Prema rečima Veslija Pauela, glavnog tehnologa za naprednu avioelektroniku u NASA, “Računari koji se u ovom trenutku nalaze u računarima naših svemirskih letelica razvijeni su pre skoro 30 godina. Njihova tehnologija dizajnirana je za obavljanje najtežih računarskih operacija tokom misija, a te računarske operacije su postale zahtevnije”.

CPU.jpg

Svi znamo priču kako smo čoveka na mesec postavili sa procesorima koji su daleko inferiorniji onima koje imamo u mobilnim telefonima. Međutim, NASA mora da gleda u budućnost i u potencijal za dalje istraživanje svemirskih prostranstava, a razvoj novog procesora koji bi se našao u svemirskim letelicama je veoma bitan deo celokupne priče.

Novi ciljevi

Dakle, “onward” što bi verovatno rekli u NASA. Kompanija koja je dobila “tender” za razvoj i dizajniranje ovih čipova jeste Microchip Technology Inc., a procesor na kom rade naziva se HPSC, iliti “High-Performanse Spaceflight Computing” (procesor za svemirsko računarstvo visokih performansi). Glavni cilj je stvaranje procesora koji će doneti stotinu puta poboljšane performanse u odnosu na aktuelna rešenja. Sa druge strane, isti taj procesor ponudio bi unapređenju pouzdanost i energetsku efikasnost, koja je veoma bitna za svemirske misije.

Orion.jpg

Babak Samimi, potpredsednik korporativnih operacije kompanije Microchip Technologies Inc. Izjavio je kako su “Veoma zadovoljni što smo postali partneri za razvijanje sledeće generacije procesorske platforme za istraživanje svemira. Naš procesor će ponuditi poboljšane sposobnosti veštačke inteligencije i mašinskog učenja, bolju toleranciju grešaka i unapređenu sigurnosnu arhitekturu”.

Što se tiče upotreba koje NASA planira za ovaj procesor, navodi se istraživanje planete Mars, upotrebljavanje u raznim naučnim operacijama na Zemlji i korišćenje u spektru sistema koji zahtevaju visokoprecizno računarstvo.

AMD ili Intel? Šta vi kažete?

Veštačka inteligencija dizajnira video igre

WhatsApp desktop aplikacija najzad izašla iz beta faze

10203
10205
10206
10207
10208
10209