Greška

Došlo je do greške.

Nanoroboti manji od buve su budućnost moderne medicine

29.06.2022 09:21 | 0 Hardver
Nanoroboti manji od buve su budućnost moderne medicine

Već godinama se govori o razvoju nanorobota i o njihovoj primeni u lečenju malignih oboljenja, između mnogih drugih potencijalnih primena. Pre dva dana govorili smo o roboribicama za prečišćavanje mikroplastike, a u ovom trenutku pojavili su se mini roboti koji podsećaju na krabe i koji predstavljaju ozbiljniji iskorak u tehnologiji nanorobota. Detalje o ovim interesantnim napravama prenosi Ubergizmo.

Kakvi roboti su u pitanju

Istraživači sa Univerziteta Nortvestern rade na razvoju robota veličine manje od jednog milimetra. Glavna razlika ovih u odnosu na druge male robote jeste što oni imaju sposobnost da “hodaju” bez potrebe za komplikovanim hidrauličnim sistemima. Naime, izrada takvih hidrauličnih sistema bila bi nemoguća sa trenutno dostupnom tehnologijom.

Ovaj robot ima 8 nogu i dve ruke. Uz pomoć svojih osam nogu on može da se kreće postrance zahvaljujući posebnim materijalima od kojih je izrađen. Koncept ove tehnologije kretanja bazira se na sposobnosti materijala da zapamti svoj originalni oblik.

Kako ovo tačno funkcioniše?

Prvo se nove ovog robota zagreju putem lasera, nakon čega im se promeni oblik i robot se pokreće. Nakon toga, kada se materijal ohladi, noge se vraćaju u prvobitni položaj. Ponavljanjem ovog procesa zagrevanja i hlađenja materijala stvara se kretanje.

Dakle, laseri kontrolišu kretanje robota, a lasere kontrolišu ljudi. U zavisnosti od materijala od kog su ovi roboti izrađeni, neki od njih mogu i da skaču.

Budućnost nanorobota

Glavni cilj nanorobota jeste upotrebljavanje u okruženjima poput ljudskog tela, a sa ciljem obavljanja hirurških zadataka na potpuno neinvazivan način. Ovo bi moglo označiti revoluciju u operisanju malignih oboljenja i rekonstrukcije kože i drugih tkiva.

Naravno, to bi otvorilo i pandorinu kutiju zloupotrebe ovakve tehnologije, ali želimo da razmišljamo pozitivno i stvari sagledamo iz malo optimističnije perspektive, makar za sada. Još uvek nije poznato kada će ovakvi roboti moći da se upotrebe u svrhe produžavanja životnog veka.

Innosilicon LPDDR5X postigao brzinu od 10.000 Mbps

HTC u avgustu predstavlja svoj novi telefon

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209