Greška

Došlo je do greške.

Najnovije Firefox ažuriranje će smanjiti upotrebu superkolačića

27.01.2021 15:15 | 0 Software/Web
Najnovije Firefox ažuriranje će smanjiti upotrebu superkolačića


Kolačići (cookies) su na veb implementirani pre više od dve decenije. U početku su se smatrali korisnom funkcijom, koja omogućava veb sajtovima da pamte određene stvari o korisniku i njegovim aktivnostima pregleda veba, tako da u nekim slučajevima ne bi bilo potrebe da se započinje od starta svaki put kada se učita posećeni sajt.

Međutim, iako su kolačići i dalje korisni, danas imamo veliki broj primera da kompanije koriste te kolačiće da bi pratile aktivnosti korisnika i upotrebljavaju te podatke za prikazivanje personalizovanih oglasa, koji mogu da deluju napadno. Dobra vest je da Mozilla radi na tome da ograniči ono što kolačići mogu da urade, a u Firefox 85 verziji kompanija ograničava upotrebu onoga što je poznato kao superkolačići (supercookies).

 

Pogledajte još: Firefox ekstenzije su sada lakše za instaliranje na Android uređajima


Superkolačići su u suštini obični kolačići, ali su "skriveni", što znači da čak i ako obrišete keš i podatke pregleda sadržaja, postoji šansa da ovi superkolačići i dalje ostanu prisutni. Sa Firefox 85 verzijom pregledača, Mozilla će smanjiti upotrebu ove opcije, tako što će je izolirati. To se postiže particionisanjem keša koji se koristi od strane sajtova, kao što je HTTP keš, keš za fotografije, JSTS, OSCP, font i drugo.

Na kraju, ova funkcija bi trebalo da spreči zloupotrebu superkolačića, a da pri tome ne uništi njihovu funkcionalnost u potpunosti.

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Primećen Vivo telefon sa Dimensity 1100 čipom

Huawei servisni dani: Obnovite svoj Huawei telefon po specijalnoj ponudi

10504
10505
10506
10507
10508
10509