Greška

Došlo je do greške.

Muzička numera koja je ubijala hard diskove u laptopovima

18.08.2022 12:32 | 0 Multimedija
Muzička numera koja je ubijala hard diskove u laptopovima

Da li ste ikada čuli informaciju da je jedna pesma, ne šalimo se, mogla da izazove probleme na mnogim prenosivim računarima i onemogući njihov adekvatan rad? Kako prenosi TheVerge, upravo tako nešto dešavalo se jednom poznatom proizvođaču laptopova kada bi se određena pesma pustila na njihovim prenosivim računarima.

Ozbiljan problem

Pre više od 30 godina, tačnije 1989. godine, Dženet Džekson, jednako poznata ali sa daleko manje kvalitetnim muzičkim stvaralaštvom od svog starijeg brate Majkla, izdala je muzičku numeru imena “Rhythm Nation”. Pesma je OK, ništa posebno, ima tu-i-tamo agresivni ritam, prava stvar za neartikulisano đuskanje devedesetih godina prošlog veka. Međutim, nama je ova pesma interesantna iz drugog razloga.

Naime, prema tvrdnjama Rejmonda Čena, glavnokomandujućeg za razvoj softverskih rešenja unutar kompanije Microsoft, ova pesma je dovodila do padanja sistema nekoliko laptopova tokom ere operativnog sistema Windows XP. Jednostavno, zvukovi prisutni u ovoj numeri dovodili su do “krešovanja” hard diskova. Na žalost, Čen je odlučio da ne zalazi u detalje i ne navede tačno koji laptopovi kog proizvođača su u pitanju, ali ne postoji razlog da se ne veruje. Ovo je jedna od onih priča koje zvuče previše ludo da bi bile neistinite.

PesmaKojaUbija.jpg

Kako kaže Čen, neimenovani proizvođač prenosivih računara otkrio je kako su neki bi sistem na nekim od njihovih tadašnjih modela laptopova jednostavno prestali sa radom ukoliko bi se na njima pustila pesma Dženet Džekson. I ne samo to, već su bili ugroženi i računari koji su se nalazili u neposrednoj blizini. 

Zakoni fizike

Nakon nekog vremena i podrobnog istraživanja, kompanija o kojoj se govori otkrila je kako je određeni zvuk prisutan u ovoj pesmi na određeni (čudan) način rezonovao sa posebnim modelima hard diskova koji su bili prisutni u ovim prenosivim računarima. Kao kada se pusti određena zvučna frekvencija kako bi se slomila čaša za vino, ali sa manje destruktivnim tendencijama. Zvučni talasi bili su takve frekvencije da bi hard disk počeo da vibrira, a računar bi prestao sa radom. Srećom i Microsoft se danas trudi svim silama da HDD-ove zamene moderni i mnogo brži SSD-ovi, pa bar ne morate da brinete o vibracijama.

HDD

Koje je bilo rešenje? Nije zamena hard diskova, već podešavanje određenih serija laptopova tako da nisu u stanju da reprodukuju zvuk te frekvencije. Znamo, ne pominje se previše detalja, ali jedna ovako interesantna priča jednostavno je morala da bude predstavljen, makar za rubriku verovali ili ne.

Pored HDD-ova, koje su stvari koje više ne biste voleli da vidite na laptopovima?

WhatsApp desktop aplikacija najzad izašla iz beta faze

Apple želi da predstavi iPhone 14 seriju telefona 7. septembra

10304
10305
10306
10307
10308
10309