Mur se predomislio

Gordon Mur ( Gordon Moore ), jedan od osnivača Intela i autor čuvenog zakona o osamnaestomesečnom udvostručavanju broja tranzistora u mikroprocesorima, nedavno je izneo mišljenje da bi njegova 27 godina stara zakonitost uskoro mogla prestati da važi. Povezivanje biliona tranzistora je nešto što bi udvostručenje performansi na kraju moglo d

Gordon Mur ( Gordon Moore ), jedan od osnivača Intela i autor čuvenog zakona o osamnaestomesečnom udvostručavanju broja tranzistora u mikroprocesorima, nedavno je izneo mišljenje da bi njegova 27 godina stara zakonitost uskoro mogla prestati da važi. Povezivanje biliona tranzistora je nešto što bi udvostručenje performansi na kraju moglo da razmakne na svakih četiri ili pet godina, rekao je on. Što se tiče bliske budućnosti Mur smatra da bi udvostučenje broja tranzistora moglo da se održi na dvogodišnjem ciklusu ako bi na vreme osvojili EUV ( extreme ultraviolet lithography ). Ipak nije sve tako crno, i sam Mur priznaje da nikada nije mogao da predvidi razvoj događaja dalje od naredne tri generacije, a za sada nam je otvoren put ka 30nm ( 0.03 um ).

Source: Embedded

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi