Greška

Došlo je do greške.

Moderna poljoprivreda koristi dronove i 5G zarad bolje efikasnosti i manjih troškova rada

07.10.2022 15:50 | 0 Biznis IT
Moderna poljoprivreda koristi dronove i 5G zarad bolje efikasnosti i manjih troškova rada

Pionirski poduhvat kompanija Huawei i Dronetech, najvećeg austrijskog provajdera usluga bespilotnih letelica, pokazao je da 5G i IoT tehnologije mogu da unaprede održivost u oblasti poljoprivrede.

Pored 5G tehnologija, kompanija Huawei će pružiti i usluge računarstva koje će služiti kao osnova za analizu veštačke inteligencije (AI) u realnom vremenu. Sa druge strane, opremljeni kamerama i senzorima visoke rezolucije, dronovi kompanije Dronetech će istraživati zemljište i objekte kako bi zabeležili fotografije i podatke koje će dalje obrađivati AI.

Digitalno nebo

Projekat je započet prošle godine, a sada ulazi u drugu fazu pod imenom „Digital Sky“ u kojoj će se razvijati pristup za pružanje usluge korišćenja bespilotnih letelica. Tako bi korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, opštine, kompanije i pojedince, mogli da iznajme dronove i njihova AI rešenja koje mogu primenjivati za proveru solarnih panela, stanja na dalekovodima, upravljanje saobraćajem i još mnogo toga. 

O osnovnim karakteristikama 5G mreže, koje je ujedno čine i veoma pogodnom za tehnološke inovacije i kreiranje novih projekata, govorio je Erich Manzer, zamenik generalnog direktora kompanije Huawei u Austriji.

 „Visok propusni opseg, nizak nivo kašnjenja i povezivanje miliona uređaja – predstavljaju tri ključne karakteristike 5G mreže. Korišćenje dronova u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom i 5G tehnologijama može da olakša mnoge operacije koje zahtevaju velike resurse, kao što su održavanje ili praćenje dešavanja na određenim područjima. Samim tim, naš novi projekat može unaprediti održivost u oblasti poljoprivrede“, rekao je Manzer.

HuaweiandDronetechcooperateon5Gbaseddronesolutions.jpg

Da je održivost jedna od najvećih prednosti korišćenja dronova čiji je rad zasnovan na 5G i AI tehnologijama, potvrdio je i David Hopf, generalni direktor kompanije Dronetech.

Najveći izazov za korišćenje 5G tehnologija u oblasti poljoprivrede jeste mrežna pokrivenost. Trenutno su ove tehnologije u najvećoj meri prilagođene krajnjem korisniku koji je pretežno koristi u prizemlju ili u zatvorenom prostoru. Potrebno je još raditi na razvijanju visokokvalitetne pokrivenosti za dronove, koji lete 50 metara iznad zemlje.

O tome na koji će način Austrija koristiti ovaj novi projekat, govorio je Andreas Reichhardt, generalni direktor Generalnog direktorata VI – Telekomunikacije, poštanske usluge i rudarstvo u Ministarstvu finansija Austrije.

„U Austriji ćemo koristiti projekat kompanija Huawei i Dronetech kako bismo, po prvi put na ovaj način, analizirali rast biljaka u realnom vremenu. Konkretno ćemo pratiti uzgoj špargli, kao i vinogradarstvo. Želimo da iskoristimo mogućnosti koje pružaju digitalne transformacije za unapređenje žetve, prinosa i kvaliteta proizvoda. Za tako nešto nam je potrebna optimalna infrastruktura, pa smo trenutno fokusirani na 5G tehnologije“, izjavio je Reichhardt.

Usled rastuće globalne zabrinutosti za bezbednost hrane, kompanije Huawei i Dronetech organizovale su i panel na kom su učestvovali eksperti iz oblasti digitalizacije i poljoprivrede kako bi diskutovali o tome kako tehnološke inovacije, posebno 5G mreže, mogu dalje unaprediti održivost u ovoj oblasti.

PR tekst

Boston Dynamics vas moli da ne stavljate oružje na njihove robote

Proizvodnja iPhone 14 telefona košta 20% više nego iPhone 13

10604
10605
10606
10607
10608
10609