Greška

Došlo je do greške.

Moderan PC hardver u prastarom 386 kućištu

12.02.2018 17:21 | 6 Hardver
Moderan PC hardver u prastarom 386 kućištu


Modovi za kućišta izgleda da nemaju granice, čak ni kada su u pitanju prastari PC sistemi, tačnije kućišta. Dokaz ovoga je i SErEndIPITy, manje-više aktuelan PC sistem koji je smešten u 386 kućište, a čak ima i neke moderne funkcije poput displeja za CPU temperaturu. Mod je kreirao Reddit korisnik Tylinol.

Mod je prilično zanimljiv, sa istorijskog aspekta. Tylinol ističe koliko malo se promenilo tokom decenija kada je unutrašnjost računara u pitanju. Naravno, postoje neke izmene kada su veličine ploča i formati u pitanju, ali standardizacija PC industrije je omogućila da se prikazani mod kreira mnogo lakše nego što se očekivalo.

serendipity2.jpg

Najveći hak na ovom kućištu je svakako displej za prikaz temperature. Staro 386 kućište je imalo displej za brzinu CPU-a, ali on nije bio relevantan. Prikazivao je samo fiksne brojeve koji su davali iluziju brzine ili njen nedostatak. Uz nekoliko hakerskih poteza i Arduino kontroler, Tylinol je displej pretvorio u pravi čitač CPU temperatura.

serendipity3.jpg

Postoji i zanimljiva priča, koja stoji iza imena SErEndIPITy moda (serendipity - slučajnost, puka sreća). Tylinol je na još uvek funkcionalan 386 računar naišao pre nekoliko godina, pronašavši ga kod starijeg suseda koji je planirao da baci računar. On je zamolio suseda da mu da računar, a ovaj je odgovorio kako je neobična slučajnost to da neko naiđe i zatraži ovaj drevni PC baš u trenutku kada se spremao da ga baci. A sada je ta slučajnost dovela do veoma popularne teme na Redditu, sa gotovo 1400 komentara i pohvala.

Izvor: SlashGear

Komentari

0 Dodaj komentar

Mac računari imaju bag koji omogućava špijuniranje korisnika

Xiaomi sprema gejming smartfon?

10203
10205
10206
10207
10208
10209