Greška

Došlo je do greške.

Mobilni gejming ozbiljno prestigao PC i konzole

30.05.2022 09:04 | 0 Games
Mobilni gejming ozbiljno prestigao PC i konzole

 

Gejming industrija je u, čini se, konstantnoj ekspanziji, a to više nije niti tajna niti nepoznanica. Štaviše, informacija o tome kako je gejming segment vredniji i od filmske i od muzičke industrije zajedno je već neko vreme stara vest i ne iznenađuje nikoga.

Međutim, ono što jeste zanimljivo pogledati je statistika o tome gde na kojim platformama se vi najviše igrate. Sagledavanjem informacija vezanih za popularnost određenih platformi unutar gejming zajednice možemo dobiti odgovor na to šta je potencijalno najzaslužnije za trenutnu rasprostranjenost igranja video igara kao omiljene opuštajuće aktivnosti mnogih.

Mobilne platforme

U ovom trenutku, daleko najveći broj igrača uživa u gejmingu ne na računaru ili konzoli, već na svom pametnom telefonu. Dakle, najveći segment gejming industrije jeste upravo “mobile gaming”, iliti video igre napravljene za sprave koje svako od nas ima u svom džepu.

Cool.jpg

Tja, reći će konzolaši i ljubitelji igranja na personalnim računarima, podići pesnicu u vis, ljutito zamahnuti prema Suncu i uzviknuti kako mobilni gejming nije pravi gejming. Ali, hajde na trenutak da sagledamo potencijalne razloge tolike popularnosti ove vrste igranja.

  • Komfor: Pametni telefon u ruku, pa na kauč, terasu, ili čak kupatilo. Jednostavno, pametni telefon možete poneti svuda i iz koje god poze uživati u vašoj omiljenoj video igri. Svakako, tu su i Nintendo Switch, Valve Steam Deck, i druga prenosiva rešenja, poput Aya Neo, ali ona su ili mnogo skuplja, ili se jednostavno posmatraju kao nepotreban luksuz, dok je mobilni telefon nešto što koristite svaki dan.
  • Dostupnost: Kada već pričamo o ceni, konzole i računari su daleko skuplji od pristupačnijih mobilnih telefona srednjeg segmenta koju su sasvim dovoljni za uživanje u “casual” video igrama, pogotovo na današnjem tržištu i sa trenutnim cenama.
  • Brzina: Veoma je lako odigrati brzu rundu ili dve neke mobilne igre, što je u današnje doba opšteg manjka slobodnog vremena možda čak i najbitnija stavka.
  • Pristupačnost: Jednostavno, razne mobilne igre lakše su za igranje mnogim ljudima, pa je samim tim i pristupačnost tih igara znatno veća nego kod onih koje su dostupne na konzolama ili računarima.

Naravno, nisu ovo svi razlozi, ali jesu neki od najbitnijih koji su svakako uticali na ozbiljnu ekspanziju gejminga na mobilnim telefonima.

Koliko su mobilni telefoni stvarno popularni?

Smatramo kako ne postoji bolja ilustracija popularnosti, ali i vrednosti, mobilne gejming industrije od grafikona koji se nalazi na slici ispod:

mobile.jpg

Prema informacijama dostupnim na portalu Gizchina, a u skladu sa podacima do koji je došla kompanija za istraživanje tržišta International Data Corporation, mobilni gejming raste već dve godine, a poseban rast primećen je tokom pandemije virusa COVID-19. Čini se da su svi želeli da pobegnu od mrske stvarnosti, a najlakše je staviti ruku u džep i uzeti mobilni telefon.

Tokom 2022. godine, očekuje se da će mobilni gejming doneti najmanje 136 milijardi dolara zarade. Android i iOS video igre čine neverovatnih 61% svetskog tržišta video igara, a takve igre donosile su zaradu od 1,6 milijardi dolara nedeljno. Sa druge strane, tržište konzola će zaraditi ne manje od 42 milijarde dolara, dok će personalni računari zaraditi najmanje 40 milijardi. Nikako malo, ali svakako manje u poređenju sa mobilnim segmentom.

Xiaomi Mi Pad 6 stiže na jesen, koristiće dve SoC platforme

GeForce RTX 4070 je grafika koja bi mogla ozbiljno da promeni stanje na tržištu

10404
10405
10406
10407
10408
10409