Greška

Došlo je do greške.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Samsung u borbi protiv sive ekonomije

28.12.2018 17:20 | 8 Biznis IT
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Samsung u borbi protiv sive ekonomije


Saopštenje za javnost

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Samsung potpisali su Sporazum o saradnji, u cilju zajedničke borbe protiv sive ekonomije. Kao jednu od mera u ovoj borbi, Samsung je razvio android aplikaciju namenjenu tržišnim inspektorima i obezbedio mobilne telefone za inspektore koji će koristiti aplikaciju tokom rada na terenu.

"Sivo tržište predstavlja problem za sve nas – državu, kompanije, partnere, potrošače. Potrošači često kupuju sive uređaje, jer su ili neobavešteni ili se rukovode samo cenom. Mnogi u tom trenutku ne razmišljaju šta će biti ako se uređaj pokvari i koliko popravka onda može da košta", kaže Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za Adriatik region. "Kupovinom sivog uređaja, korisnik gubi sve benefite, naš servis, lokalizovani set usluga, aplikacija i softverske nadogradnje u zavisnosti od regiona. Zato nam je veoma važno da potrošače edukujemo, podignemo svest o značaju kupovine legalnih proizvoda i ukažemo na potencijalne probleme do kojih dolazi pri kupovini uređaja bez odgovarajućeg garantnog lista. Aplikacija je jedan od načina da zaštitimo kupce kako bi dobili legalan i ispravan uređaj".

Korišćenjem aplikacije na terenu, tržišni inspektori biće u mogućnosti da  provere da li je uređaj za srpsko tržište i da li je legalno kupljen. U aplikaciji se nalazi baza sa Samsung IMEI brojevima telefona. IMEI broj je jedinstveni matični broj mobilnog telefona. Skeniranjem ili ručnim unošenjem ovog broja sa transportne kutije, kutije uređaja ili samog uređaja, tržišni inspektor dobija informaciju da li je isti namenjen tržištu Srbije ili ne.

samsung2_48.jpg


Za potrebe sprovođenja ovog projekta Samsung je obezbedio i mobilne telefone za inspektore. Ujedno, biće organizovane i obuke o korišćenju uređaja i aplikacije. Ova „pilot“ verzija aplikacije biće korišćenja samo za proveru telefona, dok kompanija Samsung radi i na rešenju istog problema sa televizorima.

Kompanija Samsung posvećena je suzbijanju sive ekonomije, te je aktivno podržala kampanju Nacionalne organizacije potrošača Srbije „Čuvaj se mačke u džaku – kupuj legalno“, sa ciljem edukacije potrošača o posledicama kupovine proizvoda bez garancije od neovlašćenih distributera i online prodavaca i mogućnostima zaštite njihovih prava prilikom ovakvih kupovina. Takođe, ove godine kompanija je podržala i organizovala konferenciju Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina borbe protiv sive ekonomije. U planu je nastavak rada na edukativnim kampanjama kako bi se potrošačima pokazalo da je legalno kupljen proizvod u stvari proizvod kupljen kod ovlašćenog distributera kompanije i poseduje odgovarajući garantni list, koji kupcu obezbeđuje sigurnost proizvoda, kao i servisiranje u ovlašćenom servisu.

Izvor: Samsung

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Loco Neregistrovan korisnik
Evo sve trcim u ovlastenoj radnji da kupujem, ionako sljamsung i jabuku nikad od svojih novaca ne bih kupio.
-=crusader=- Users postova: 1028
klasicna cupri oko zastite vestacki inflatiranih cena...
jedino sto se zaista zaobilazi je porez i carina, svi zivi imaju politiku odbijanja garancije maksimalno zaostrenu jos kad se na to ufaktorisu domaci "ovlasceni servisi" i njihove mutljavine to mu onda dodje katastrofa... bolja opcija dodje "pouzdan sivi uvoznik" koji drzi do svog "posla", a ima ih... naravno nije ni tamo sve sjajno i bajno, izronilo je sve i svasta ali evo po mom nekom iskustvu za sad ima da se probere da ne reklamiram... lakse i brze sam resio garancije nego kod domacih, ovslascenih, partnera/servisera...
Vlada Neregistrovan korisnik
Samsung telefone nisu me ni zanimali, koristim iPhone, ali cu televizore i monitore iskljucivo LG kupovati od sada.
Vlada Neregistrovan korisnik
Ova borba je uzaludna. Potpisujem da je EU i najveci trgovinski lanci Evrope su videli da od Srba mogu da zarade milione ako im omoguce da kupe robu u njihovoj zemlji koju ne mogu naci u njoj po cenama koje vide na Nemackim i Austriskim sajtovima bez postarine. Tada su nasli ljude sa drzavljanstvima, pogodnostima, imunitetima raznim koji rade za njih. Roba se dobija nova a garancija se ostvaruje brze nego u Srbiji. Meni je Madjarska garancija prednost u odnosu na Srpsku.
Da li mi ministarstvo pomenuto moze objasniti kako bih ja dosao do kucista koje ne da nemamo mi, nego prodaje Predstavnik za UK i predstavnik za Nemacku. Kako bi ja dosao do tog staklenog-aluminijumskog kucista po cenu koju sam video na sajtu? Sta da reklamiram, koji softver da mu ugradim, dosao je u kutiji koja je obisla Nemacku-Madjarsku kao da je teleportovan ovde, da sam sa Obrenovac poslao paket u losijem stanju bi stigao. Nisuc svi septicka jama.
Srbija je svojom barijerom da omoguci ljudima da uvoze bez carina iz EU na kraju dovela da njoj Kosovo uvede 3 puta vecu carinu a da Evropa radi onoliko koliko je uradila da Srbija skine carine. Nikada veca pravda, pravda za primer. A trgovci nekad vide da li ce da glasaju za one koji prave politiku koja im uzima kupce.
alfaunits Član postova: 42558
Neka komtrolisu da cene budu kao u najjeftinijoj zemlji EU, gde mi i dodjemo, pa mozemo da diskutujemo.
Ovo je bezobrazno.

Samsung Galaxy M20 bi mogao imati displej sa izrezom

Novogodišnji duh kompanije Huawei

10604
10605
10606
10607
10608
10609