Greška

Došlo je do greške.

Ministarstvo pravde tuži Google zbog stvaranja monopola

25.01.2023 12:48 | 0 Biznis IT
Ministarstvo pravde tuži Google zbog stvaranja monopola

„Tužba Ministarstva pravde zapravo je duplikat ’neosnovane tužbe’ državnog tužioca Teksasa Kena Pakstona koju je Savezni sud odbacio. Pokušaj Ministarstva pravde da diskredituje Google je pogrešan, usporava inovacije i uvećava naknade za oglašavanje. Time se otežava razvoj hiljada malih preduzeća i izdavača“, navodi čelnik kompanije Google Den Tejlor.

Ministarstvo pravde se još uvek nije oglasilo povodom odgovora Tejlora, ali je prethodno zamenik državnog tužioca Džonatan Kanter izneo žestoke optužbe na račun IT giganta.

„Iako postoje određene sličnosti sa tužbom koju je protiv Google podneo državni tužilac Teksasa, ministarstvo je sprovelo dugogodišnju istragu koja dokazuje da Google održava brojne monopole“, navodi pomoćnik državnog tužioca SAD Džonatan Kanter.

Država se ponovo obračunava sa IT gigantima

Tužba protiv Google predstavlja redak slučaj u kojem je Ministarstvo pravde tražilo slom jedne kompanije. Postoje primeri velikih sukoba državnih institucija sa IT firmama, poput kompanija IBM, giganta u oblasti telefonije AT&T i Microsoft.

Američki senat je protekle godine razmatrao pisanje novog Zakona o inovacijama, kako bi obuzdao uticaj moćnih IT kompanija: Amazon, Apple i Google na digitalnom tržištu. Prošle godine Google je kažnjen zbog praćenja lokacije korisnika u Francuskoj. Zvaničnici kompanije prihvatili su da na ime nagodbe sa državnim tužiocem plate 391,5 miliona dolara. Krajem 2021. godine ova kompanije je izgubila žalbu na antimonopolsku tužbu vrednu 2,42 milijarde evra u EU, a krajem 2022. godine Google se ponovo našao pred sudom, ovoga puta u Holandiji.

Google radnja

Kanter kaže da je dominacija kompanije Google u oglasima na veb stranicama ekvivalentna poziciji bankarske grupacije Goldman Sachs ili Citibank pod čijim okriljem posluje Njujorška berza.

„Google ovako posluje već 15 godina, pumpajući troškove oglašavanja, a istovremeno smanjuje prihode veb stranica. Tako se guše inovacije i neutrališe konkurencija na tržištu ideja“, navodi Kanter i dodaje da je Google svojim poslovnim odlukama doneo veliku štetu američkoj vladi i vojsci.

Kako Google krši antimonopolski zakon?

Među primerima navodnih zloupotreba kompanije Google Kanter navodi sledeće:

  • Unosni aranžmani sklopljeni vezivanjem kreatora sadržaja za tehnologiju reklamiranja u vlasništvu kompanje Google
  • Manipulacija aukcijama oglasa, pri kojima Google daje sebi prednost prvog i zadnjeg ponuđača u procesu licitiranja
  • Blokada veb stranica koje koriste konkurentsku tehnologiju i kažnjavanje svakog prelaska kod konkurencije
  • Prikupljanje i upotreba informacija o nadmetanju konkurenata

Kanter je prilikom pisanja tužbe koristio informacije iz zvaničnih dokumenata firme i zaposlenih. Tako je pokušao da argumentuje tržišnu dominaciju optužene strane:

  • Zaposleni kompanije Google je rekao da berza oglasa zapravo „autoritarni posrednik“
  • Viši rukovodioci su naveli da izdavači zamenu servera za oglašavanje doživljavaju kao „noćnu moru“ koja je istovremeno „delo svevišnjeg“
  • Menadžer kompanije Google je rekao: „Naš cilj bi trebalo da bude sve ili ništa. Koristite Google servis za razmenu oglasa ili onemogućite pristup zahtevima naših oglašivača“
  • Zaposleni kompanije Google je rekao da je kompanija uvela poskupljenje oglašivačima od tri milijarde dolara na godišnjem nivou, a potom prosledila novac izdavačima terajući ih da se pridruže njihovoj tehnologiji oglašavanja
  • Izvršni direktor je detaljno opisao korake za diskreditaciju konkurencije

Google logo

Google nije bez podrške, uprkos optužbama

Udruženje kompjuterske i komunikacijske industrije (CCIA) stalo je na stranu kompanije Google, uprkos ranijoj podršci vlade za odgovarajuću intervenciju, prenosi CNET.

„Smatramo da je tužba neopravdana, a da su pravna sredstva koja se predlažu radikalna. Kompanije se žestoko nadmeću za novac od oglašavanja na svim uređajima, a čini se da tužba zanemaruje tržišnu utakmicu, kao i trendove na globalnom tržištu reklamiranja“, stoji u saopštenju ovog udruženja.

Ovo je druga antimonopolska tužba koju Ministarstvo pravde podnosi protiv kompanije Google, ali prva u mandatu predsednika Bajdena. Predmet iz oktobra 2020. godine tokom mandata Donalda Trampa optužuje Google da je sklapajući ugovore sa firmama Apple i Samsung uspeo da se pozicionira kao podrazumevani pretraživač na njihovim uređajima.

Pored ove tužbe, kompaniji Google se na teret stavlja i kršenje antimonopolskog zakona koji protiv kompanije vodi država Teksas, zajedno sa 16 drugih saveznih država. Navodno je pretraživač dao privilegiju društvenoj mreži Facebook prilikom aukcija oglasa na internetu. Ministarstvo pravosuđa SAD može da se priključi ovoj tužbi, ukoliko smatra da su zakoni prekršeni.

Odgovor optužene strane viđen je protekle godine, kada je Google pokušao da ospori tužbe za kršenje antimonopolskog zakona, tako što je ponudio podelu ukupnog udela na tržištu online reklamiranja.

Ako ste koristili LastPass, vreme je da promenite šifre

Tehnološki napredak: RAM brzina stiže do teraherca

10604
10605
10606
10607
10608
10609