Microsoft zaista voli Linux

Microsoft je nešto ranije javno izrazio svoju naklonost prema Linuxu, ali kompanijine skorašnje akcije dodatno ulivaju poverenje da se radi o dugoročnom projektu koji će svakako najviše odgovarati korisnicima.

Velike promene desile su se u stavu Microsofta prema Linuxu tokom poslednjih 15 godina. Daleke 2001. godine, tadašnjhi CEO Microsofta Stiv Balmer je bio prilično oštar prema Linuxu, čak ga nazivajući i “rakom”. Danas je situacija veoma drugačija – Microsoft praktično podržava sav open source sadržaj, uključujući i Linux. Microsoft je sada vodeća organizacija, sa najviše open source saradnika na Githubu. Microsoft je čak i ispred kompanija kao što su Facebook, Docker, Google, Apache i mnoge druge.Kompanija je svoju CodePlex open source zajednicu pokrenula pre 10 godina, ali je pre godinu dana svoje velike projekte počela da prebacuje na Github. Pored toga što je ovaj potez ojačao Microsoftovu poziciju i rast na Githubu, sami Microsoftovi zaposleni su dobro prihvatili promene koje je Satya Nadella doneo svojim dolaskom na čelo kompanije.Nedavni potezi Microsofta uključuju objavljivanje otvorenog koda za PowerShell, Visual Studio Code i Microsoft Edge JavaScript engine. Kompanija je takođe sklopila partnerstvo sa Canonicalom da donese Ubuntu na Windows 10 i kupila je Xamarin za razvoj mobilnih aplikacija. Microsoft je nešto ranije javno izrazio svoju naklonost prema Linuxu, ali kompanijine skorašnje akcije dodatno ulivaju poverenje da se radi o dugoročnom projektu koji će svakako najviše odgovarati korisnicima.Izvor: The Verge

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi