Greška

Došlo je do greške.

Microsoft upozorava na ozbiljan Windows bug

17.07.2003 18:23 | 0 Software/Web
Microsoft upozorava na ozbiljan Windows bug Korisnici Windows operativnih sistema bi trebali da instaliraju Microsoft-ov patch za u što skorijom roku, preporučuju izvori. Softverski gigant je u juče izbacio "zakrpu" koja pokriva ozbiljnu sigurnosnu rupu u sistemu koja je omogućavala napadaču da zaposedne računar koji pokreće bilo koja verzija Windows-a osim Windows-a ME.

Grupa Poljskih hakera i nezavisnih sigurnosnih konsultanata poznatih pod imenom "Last Stage of Delirium" su otkrili grešku i radili zajedno sa Microsoftom na rešenju iste.

"Trebalo bi objasniti da je ova rupa zaista ozbiljna i da bi trebalo instalirati Microsoftove zakrpe što ranije," rekla je grupa na svom web-sajtu. Ista grupa je istakla da će se programi koji će biti u stanju da eksploatišu ranjivost sistema pojaviti uskoro na internetu.

Greška se ovog puta potkrala u komponenti operativnog sistema koja omogućuje kompjuterima da zatraže od Windows sistema da izvrši neku akciju ili servis. Komponenta znana pod imenom RPC (Remote Procedure Call) omogućava razmenu fajlova i dozvolu udaljenog korišćenja štampača.

Ako bi napadač poslao dovoljnu količinu informacija RPC procesu, dobio bi potpunu kontrolu sistema. "Ovaj propust omogućuje napadaču mogućnost da učini šta god hoće na serveru," rekao je Microsoft u saopštenju. "Na primer, napadač bi mogao da promeni web-strane, reformatira hard disk ili doda nove korisnike administratorskoj grupi."

Microsoft-u je sada već druga godina kako prati svoju "Trustworthy Computing" inicijativu. Ideja ove inicijative je da poveća poverenje klijenata u proizvode ove kompanije. Kao što se može videti, iako nije dostignut nivo nekog Linux-a, ipak se dosta radi na sigurnosti najrasprostranjenijeg operativnog sistema sveta.

Izvor : Cnet news

Microsoft upozorava na ozbiljan Windows bug

MSI CRE52-M eksterni CD-R/RW

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509