Greška

Došlo je do greške.

Microsoft upozorava da je milion računara i dalje podložno većoj Windows ranjivosti

01.06.2019 19:04 | 0 Software/Web
Microsoft upozorava da je milion računara i dalje podložno većoj Windows ranjivosti


Microsoft je ranije ovog meseca otkrio veliku bezbednosnu ranjivost u Windowsu, koja bi se mogla proširiti u "worm" napad koji se širi sa jednog računara na drugi. Sličan propust smo videli još 2017. godine, što je dovelo do toga da WannaCry malware izazove probleme na hiljadama računara.

Iako je Microsoft objavio zakrpe za Windows sisteme, čak i za starije serverske i Windows XP uređaje, nedavni izveštaji su otkrili da postoji najmanje milion sistema povezanih na internet koji bi mogli biti napadnuti. "Microsoft je siguran da postoji način da se zloupotrebi ova ranjivost", upozorava Simon Pope, direktor za odgovor na incidente u Microsoftovom centru za bezbednost (MSRC).

Pope ističe da je prošlo skoro dva meseca nakon objavljivanja zakrpa za prethodnu EternalBlue ranjivost kada su i počeli WannaCry napadi, a uprkos tome što je kompanija imala 60 dana da zakrpi sisteme, mnogi uređaji su još uvek zaraženi. EternalBlue ranjovost je javno procurela, što je omogućilo hakerima da slobodno kreiraju malware. Ova nova BlueKeep greška još uvek nije javno objavljena, ali to ne znači da neće postojati malware.

 

Pogledajte još: Windows 10 May 2019 Update implementira svetlu temu i više kontrola za nadogradnju


Ovaj novi veliki bezbednosni problem za Windows podrazumeva kritičnu ranjivost sa izvršavanjem daljinskog koda za Remote Desktop Services, a postoji u verzijama Windows XP i Windows 7, kao i serverskim verzijama kao što su Windows Server 2003, Windows Server 2008 R2 i Windows Server 2008. Ovi operativni sistemi još uvek čine veliki deo svih Windows mašina koje se koriste, posebno u korporativnim okruženjima. Microsoft je snažno savetovao administratorima sistema da ažuriraju računare što je pre moguće.

Izvor: TheVerge

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Panasonic Lumix S1H može da snima 6K video

Cooler Master prikazao svoje prve gejming monitore

10504
10505
10506
10507
10508
10509