Greška

Došlo je do greške.

Microsoft se pridružuje Qualcommu i Google-u

22.11.2018 10:20 | 2 Software/Web
Microsoft se pridružuje Qualcommu i Google-u

 

Nekoliko Microsoft inženjera je doniralo kod Google-ovom Chrome pregledaču kako bi pomogli da postane primarna Windows on ARM aplikacija, kako je primećeno od strane 9to5google.

Windows 10 na ARM-u, Microsoftov drugi pokušaj stvaranja linije računara koji rade na ARM procesorima, čini nešto jako bitno, što Windows RT, prvi pokušaj Microsofta, nije uspeo. On može da pokreće x86 programe u emulatoru, što značajno proširuje opseg softvera koji može da koristi. Ali to može oboriti performanse, tako da je tamo gde je to moguće, bolje imati lokalne matične aplikacije.

 

Pogledajte još: Android Q primećen na Pixel 3 XL telefonu

 

Jedan od najvećih kočničara je Chrome; Google-ov pretraživač je najčešće korišćena aplikacija nezavisnih proizvođača na Windows-u. Dok Chrome naravno radi na ARM sistemima (i Android telefonima i laptopovima sa Chrome OS), trenutno se ne kompajlira pravilno kao Windows-on-ARM aplikacija. Doprinosi Microsoft-ovih programera se bave ovim i raznim drugim pitanjima - određujući ciljeve ARM64 radne verzije, navodeći ispravne kompajlere i Windows SDK verzije, pružajući alternative za x86 specifične kodove, i tako dalje.

Izgleda da im Qualcomm takođe pomaže u ovim naporima, jer je njihov izvršni direktor prošlog meseca spomenuo da je kompanija radila na donošenju izvornog ARM porta na Windows.

Prava ARM verzija Chrome-a za Windows bi verovatno bila korisna za sve tri kompanije. Za Microsoft i Qualcomm, to čini Windows na ARM atraktivnijom opcijom za kupce. Trenutno najbolje web iskustvo na ARM Windows-u je iz Microsoftovog Edge-a. I dok je sadašnja situacija mnogo bolja, prve generacije uređaja su bile široko kritikovane zbog loših performansi. Izgledi za budućnost su malo svetliji, sa brzim sistemima koji uskoro stižu. Obzirom da Chrome funkcioniše na ovim uređajima, to znači da nema šanse da se Google isključi iz ovog novog segmenta tržišta.

Izvor: Arstechnica 

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Instagram testira jednostavnije profile

Sada na vašem iPhone uređaju možete pozvati OK Google preko Siri asistenta

10504
10505
10506
10507
10508
10509