Microsoft se obavezao da donira milijardu dolara za razvoj globalnih projekata za javnu dobrobit

Generalni direktor Microsofta saopštio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da će Microsoft tokom naredne tri godine donirati cloud tehnologije u vrednosti od milijardu dolara

Generalni direktor Microsoft korporacije, Satja Nadela, saopštio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da će Microsoft tokom naredne tri godine donirati cloud tehnologije u vrednosti od milijardu dolara, za preko 70.000 neprofitnih organizacija i univerzitetskih istraživanja širom sveta.
U pitanju je nova inicijativa, iz tri dela, sa ciljem da se osigura da Microsoft cloud tehnološki resursi služe za javno dobro. Kao deo ove inicijative Microsoft Philanthropies , nedavno formirana organizacija u okviru kompanije, doniraće Microsoft cloud usluge u vrednosti od milijardu dolara, sa ciljem da pomognu rad neprofitnih organizacija i univerzitetskih istraživanja širom sveta.
Ova inicijativa će se postarati da cloud tehnologije služe javnoj dobrobiti u najširem mogućem smislu – kroz dodatno obezbeđivanje tehnoloških sredstava neprofitnim organizacijama, povećanjem pristupa savremenim tehnologijama univerzitetskim istraživačima, kao i kroz pomoć da se reše izazovi tzv. last-mile pristupa internetu širom sveta.
Microsoft-ova sledeća velika stvar: igre na narukvici
Cloud računarstvo postalo je ključno sredstvo u rasvetljavanju tajni koje kriju podaci, na način koji dovodi kako do novih uvida tako i do otkrića ne samo u nauci i tehnologiji, već i za čitav niz ekonomskih i društvenih izazova, kao i do pružanja boljih usluga. Cloud tehnologije poboljšavaju komunikacije i rešavanje problema, pomažući organizacijama da rade efikasnije i budu produktivnije.
Nedavno usvojena agenda od 17 održivih ciljeva razvoja do 2030. godine, podrazumeva iskorenjivanje siromaštva i gladi, kao i obezbeđivanje  pristupačne, pouzdane i održive energije za sve ljude na planeti. Ovaj ambiciozan plan može biti postignut samo uz pomoć značajnih izuma i tehnoloških inovacija. Razmere i kompjuterska snaga koju omogućava cloud biće od suštinskog značaja za otključavanje rešenja za ovu listu globalnih, naizgled nerešivih, problema.
Nova inicijativa Microsoft-a podrazumevaće neke od sledećih donatorskih programa i projekata:
– Široka podrška neprofitnom sektoru kroz program donacija koji će Microsoft cloud usluge učiniti dostupnim kroz Microsoft Azure, Power BI, CRM Online i Enterprise Mobility Suite. Ovaj program će biti nadogradnja na već uspešan program pristupa Office-u 365, i svoje trogodišnje aktivnosti započinje ovog proleća.
– Proširenje pristupa cloud resursima za istraživanja na univerzitetima, kroz Microsoft Azure for Research program koji će biti uvećan za 50 odsto, i koji pruža besplatno skladištenje podataka na Azure-u, kao i kompjuterske resurse koji će ubrzati istraživanja najsavremenijih izazova. Do sada je ovaj program pružao besplatne cloud servise za preko 600 istraživačkih projekata na šest kontinenata.
– Omogućavanje zajednicama širom sveta da pristupe internetu i cloud uslugama, kroz investiranje u nove, jeftinije, last-mile pristupne internet tehnologije, kao i obuka tih zajednica. Kombinovanjem cloud usluga sa internet povezanošću i obukom, kao i fokusiranjem na nova javno-privatna partnerstva, Microsoft Philanthropies namerava da podrži 20 ovakvih projekata, u najmanje 15 zemalja širom sveta, do polovine 2017. godine.
Bolji pristup neprofitnih organizacija Microsoft cloud uslugama, uključujući i moćnu Microsoft Azure platformu, dodatno osnažuje dugogodišnju posvećenost Microsoft-a da vrhunsku tehnologiju učini dostupnom ili besplatnom za sve organizacije koje rade na rešavanju nekih od najtežih problema savremenog društva.
Izvor: Microsoft
Sve informacije vezane za Microsoft, možete pogledati na našem Microsoft hub-u 
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi