Greška

Došlo je do greške.

Microsoft prestaje sa prodajom Windows 10, investira u veštačku inteligenciju

24.01.2023 10:49 | 0 Software/Web
Microsoft prestaje sa prodajom Windows 10, investira u veštačku inteligenciju

Na web stranici tehnološkog giganta objavljeno je da će verzije „Home“ i „Pro“ operativnog sistema Windows 10 biti u prodaji do kraja naredne nedelje.

„Poslednji dan za legalno preuzimanje i kupovinu operativnog sistema Windows 10 biće 31. januar 2023. godine. Operativni sistem imaće aktivna ažuriranja koja štite računar od virusa, špijunskog softvera i drugih malicioznih programa do 14. oktobra 2025. godine“,stoji u objavi kompanije.

Sada je jasno da će prodaja najpopularnijeg operativnog sistema i licenci za njegovo korišćenje biti stopirana do kraja meseca, ali još uvek nije poznato da li će Windows 10 biti dostupan u prodavnicama kompjuterske opreme ili putem online kupovine, prenosi CNET.

Prestanak podrške za Windows 10 najavljen 2021. godine

Prve najave kompanije o planovima za Windows 10 došle su u maju 2021. godine, šest godina od predstavljanja danas najpopularnijeg operativnog sistema. Godinu dana kasnije Windows 11 je postao dostupan na svim računarima čije su performanse dopuštale nadogradnju verzije Windows 10 i to besplatno.

Windows11upgrade.JPG

U međuvremenu je kompanija veoma ambiciozno krenula sa razvojem veštačke inteligencije kroz saradnju sa Open AI. Glavni motiv jeste implementacija softvera poput ChatGPT u najpoznatijim Microsoft alatima kao što su Excel, PowerPoint i poznati pretraživač Bing.

Nova investicija u OpenAI

Cilj najnovije investicije kompanije Microsoft jeste omasovljenje softvera zasnovanih na veštačkoj inteligenciji kroz Azure OpenAI usluge.

„Vrednost investicije kompanije Microsoft u proizvode OpenAI procenjuje se na oko 10 milijardi dolara. Reč je o višegodišnjem ulaganju čiji je cilj istraživanje i razvoj veštačke inteligencije, kako bi ona postala sigurnija, moćnija i praktična krajnjim korisnicima,“poručuju iz OpenAI.

Saradnja je uzajamna, jer je OpenAI tokom razvoja svojih softvera koristio dizajn Azure clouda, kako bi zaposlenima omogućio najbolje uslove za kreiranje danas popularnih programa. OpenAI koristi Azure za podršku sopstvenih proizvoda kao što su GitHub Copilot, DALL-E 2 i ChatGPT, prenosi Fonearena.

Pojavili se primeri noćnih fotografija sa Samsung Galaxy S23 Ultra

Moćni i brzi Motorola g23 i g13 telefoni

10504
10505
10506
10507
10508
10509